НОВИНИ

Световната банка спира да финансира петролни и газови проекти след 2019 година

Световната банка ще спре да финансира след 2019 година проекти, свързани с проучване и добив на петрол и газ, с изключение на някои проекти в най-бедните страни при изключителни обстоятелства. Това съобщи днес финансовата институция в комюнике, цитирано от световните агенции, разпространено във връзка с днешния климатичен форум в Париж.

световната банка спира финансира петролни газови проекти 2019 година
bnt avatar logo
от БНТ
16:36, 12.12.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Като глобална многостранна институция в помощ на развитието, групата на Световната банка продължава да преобразува своите дейности спрямо бързо променящия се свят, се посочва в изявлението. Така банката иска да пригоди към целите на парижкото споразумение за климата финансирането, което отпуска на държавите.

На фона на все по-многобройните финансови институции, изразили готовност да спрат финансирането на най-замърсяващия енергиен източник, въглищата, Световната банка е първата международна финансова институция, поемаща такъв ангажимент по отношение на разработката и добива на петрол и газ.

Банката отбелязва, че при някои извънредни обстоятелства може да продължи да финансира газови проекти в най-бедните страни с цел осигуряване на достъп до енергия, но при условие, че това не противоречи на ангажименти на съответната страна в рамките на подписаното през 2015 година в Париж споразумение за климата.

През 2016 година Световната банка е финансирала петролния и газовия сектор с близо 1,6 милиарда долара или по-малко от 5 на сто от общата стойност на отпуснатите от нея финанси за тази година.

Освен това от 2018 г. институцията ще публикува ежегодно обема на парниковите емисии от финансираните от нея проекти в най-замърсяващите сектори като енергетиката, се казва в съобщението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работодателите отново се обявиха против увеличаване на минималната заплата
Работодателите отново се обявиха против увеличаване на минималната заплата
70 години брегова радиостанция „Варна радио“
70 години брегова радиостанция „Варна радио“