НОВИНИ

Световната банка "замразява" проект за заем на Гърция

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким охлади очакванията за предоставянето на заем на Гърция с цел подпомагане на пазара на труда и развитието на страната, съобщава гръцкото издание Нюз.ин. Според публикация на в. "Телеграф" Джин Йон Ким е казал, че все още няма решение и че един такъв въпрос за заем на Гърция ще предизвика оживен дебат в управителния съвет на Световната банка.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
08:09, 18.04.2017
Чете се за: 00:28 мин.
По света
световната банка замразява проект заем гърция

В статията на "Телеграф" се посочвало, че Гърция плаща от 2012 г. на Световната банка за предоставяне на консултански услуги по редица въпроси, като младежката безработица, публичните финанси и подобряването на конкурентноспособността на страната.

От Лондон президентът на банката нарекъл преждевременно участието на институцията в евентуално кредитиране на Гърция, а дебатите по него не можели да започнат преди да се изясни финансирането на Атина от европейските й кредитори за траншовете по техните заеми през лятото.

Джим Йон Ким пояснил, че заем на Гърция би бил "една различна стъпка за банката" и добавил, че подобно нещо ще изисква подкрепата на членовете на управителния съвет на банката, като Великобритания, САЩ и Зимбабве.

Той обаче казал, че Световната банка ще продължи да си сътрудничи с Атина по редица програми, които са в ход. Трябвало да стане ясно, че евентуален заем за Гърция не може да надхвърля един милиард евро, посочил още банкерът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Провадия за първи път провеждат референдум
В Провадия за първи път провеждат референдум
Атина подкрепя стабилността и демокрацията в Турция
Атина подкрепя стабилността и демокрацията в Турция