Световната кибератака, която удари цяла Европа и започна да се разпростира в САЩ, не е извършена с вируса изнудвач "Петя", каза в комюнике руската фирма за киберсигурност "Лаборатория Касперски".

Предварителният анализ показва, че не става дума за вариация на вируса Петя, както се говореше досега, а за нов, невиждан досега вирус изнудвач. По тази причина го нарекохме НотПетя", се посочва в изявление на компанията. По нейни данни най-тежко пострадали до момента са Украйна и Русия, а вирусът е засегнал още Обединеното кралство, Германия, Италия, Франция и Съединените щати. За да бъде възпрепятствано разпространението му, "Лаборатория Касперски" препоръчва взетите на прицел организации да актуализират операционните си системи "Уиндоус".

Бързото разпространение се дължи на това, че не са обновявани системите, коментира пред БНТ ръководител на лаборатория по киберсигурност в София Тех Парк д-р Георги Шарков. Той предупреди, че най-уязвими от вируса са фирмите на малкия и среден бизнес.

Нова глобална вълна от кибератаки

Нова глобална вълна от кибератаки

Компании от цял свят съобщават, че са обект на масирана хакерска атака със зловреден криптиращ софтуер. Исканият откуп е 300 долара в биткойни, които...