Световната здравна организация предупреди, че консумацията на антибиотици е опасно висока в някои страни, докато недостигът в други стимулира рисковата злоупотреба, водеща до появата на смъртоносни инфекции с устойчиви на лекарства бактерии.

На първо място, те са събрали данни за употребата на антибиотици в големи части на света и са били открити огромни различия в потреблението, заяви здравната агенция на ООН.

Докладът, базиран на данните за 2015 г. от 65 страни и региони, показва значителна разлика в потреблението от около четири дефинирани дневни дози (DDD) на 1000 жители на ден в Бурунди до над 64 в Монголия.

"Голямата разлика в употребата на антибиотици в световен мащаб показва, че някои страни вероятно използват прекалено много антибиотици, докато други страни може да нямат достатъчен достъп до тези животоспасяващи лекарства", предупреди СЗО в изявление.

Открити през 20-те години на ХХ век антибиотиците са спасили десетки милиони животи като побеждават бактериални заболявания като пневмония, туберкулоза и менингит.


​Хомеопатия или антибиотици в сезона на вирусите и гриповете?

​Хомеопатия или антибиотици в сезона на вирусите и гриповете?

Попитахме двама специалисти за предимствата и недостатъците на единия и на другия метод за лечение.

Но през последните десетилетия бактериите са се научили да се борят, изграждайки съпротива срещу едни и същи лекарства, които някога са ги побеждавали.

От СЗО нееднократно са предупреждавали, че светът е изчерпал ефективни антибиотици, а миналата година призова правителствата и големите фармацевтични компании да създадат ново поколение лекарства за борба с ултра-устойчивите супербактерии.

"Прекаленото използване и злоупотребата с антибиотици са водещите причини за антимикробната резистентност. Без ефективни антибиотици и други антимикробни средства, ще загубим способността си да лекуваме общи инфекции като пневмония", каза директорът на отдела за основни лекарства на СЗО.

Бактериите могат да станат резистентни, когато пациентите използват антибиотици, от които не се нуждаят или не завършват курса на лечение, като дават на наполовина подложените на въздействие бактерии шанс за възстановяване и изграждане на имунитет.

Хил настоява, че констатациите "потвърждават необходимостта от предприемане на спешни действия, като например прилагане на политики за отпускане на антибиотици само по лекарско предписание за намаляване на ненужното използване на антибиотици".

Докато прекомерната употреба на антибиотици е обезпокоителна, СЗО заяви, че ниските стойности също са от значение.

"Резистентността може да възникне, когато хората не могат да си позволят пълен курс на лечение или имат достъп само до нередовни или фалшифицирани лекарства", предупреди той.

Докладът на СЗО показва големи разлики в консумацията на антибиотици дори в рамките на регионите.

"Зелена светлина": Нови антибиотици

"Зелена светлина": Нови антибиотици

На пръв поглед районът е див и негостоприемен. Съчетание от сурови ветрове, които брулят вулканичните скали и разнасят парата от гейзерите. Места като...

В Европа, която предостави най-пълните данни за доклада, средната консумация на антибиотици е близо 18 DDD на 1000 жители на ден.

Но в рамките на региона, Турция, която се нарежда на най-високо ниво с над 38 DDD, показва почти пет пъти по-голямо потребление от най-слабата като потребление държава Азербайджан, която е имала по-малко от осем DDD.

СЗО признава, че картината на начина, по който антибиотиците се използват по света, далеч не е пълна. Огласеният в понеделник преглед на състоянието включва само четири държави в Африка, три в Близкия изток и шест в Азиатско-тихоокеанския регион.

Особено липсващи в диаграмата са САЩ, Китай и Индия.

СЗО подчерта, че много страни са изправени пред големи предизвикателства при събирането на надеждни данни, включително липса на средства и обучен персонал.

СЗО: Дишането на чист въздух е лукс, който малцина могат да си позволят

СЗО: Дишането на чист въздух е лукс, който малцина могат да си позволят

Дишането на чист въздух е лукс, който малко хора по света могат да си позволят. Седем милиона души умират всяка година преждевременно от мръсния възду...