НОВИНИ

Световната здравна организация обяви електронните цигари за вредни

Електронните цигари „без съмнение са вредни", и трябва да бъдат подложени на регулации, заявиха от Световната здравна организация (СЗО) като предупредиха пушачите да не се опитват да използват тези продукти, когато се опитват да откажат пушенето.

bnt avatar logo
от БГНЕС
18:27, 27.07.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света
световната здравна организация обяви електронните цигари вредни

Макар вдишването да излага потребителите на по-ниски нива на токсини от тютюнопушенето, според СЗО устройствата все още представляват "рискове за здравето" на потребителите.

"Въпреки че специфичното ниво на риск, свързано с ENDS (електронни системи за доставяне на никотин) все още не е окончателно оценено, ENDS несъмнено са вредни и следователно трябва да бъдат предмет на регулиране", казва СЗО в нов доклад за глобалната епидемия от тютюнопушенето.

Има и "недостатъчни доказателства" в подкрепа на твърденията за тяхната ефективност в подпомагането на пушачите, които се опитват да напуснат конвенционалните цигари, се казва в съобщението.

През последните години големите тютюневи компании агресивно продават електронни цигари и нагрявани тютюневи изделия, тъй като търсят нови клиенти.

Те твърдят, че такива продукти са далеч по-малко опасни от традиционните цигари и могат да помогнат на някои пушачи напълно да преминат към "по-безопасни" алтернативи.

Но СЗО предупреди, че дезинформацията, разпространявана от тютюневата индустрия относно електронните цигари, е „настояща и реална заплаха“.

Ограниченията за използването на електронни цигари по света се увеличават. Сан Франциско миналия месец забрани продажбата и производството на продуктите, които за разлика от тютюневите цигари не изгарят.

Китай, който е дом на почти една трета от пушещите тютюн в света, също планира да регулира устройствата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията разпръсна със сълзотворен газ протест в Хонгконг
Полицията разпръсна със сълзотворен газ протест в Хонгконг
В Англия: Трансферът на Погба е неизбежен
В Англия: Трансферът на Погба е неизбежен