НОВИНИ

Световни лидери пристигат за срещата "Три морета"

От тази вечер фокусът на международната общност се насочва към Полша, където на посещение пристига президентът Доналд Тръмп, а утре Варшава ще събере на едно място лидерите на 12 държави, граничещи с Адриатическо, Балтийско и Черно море. Това е второто издание на срещата на върха, наречена "Три морета", а България ще е представена от президента Румен Радев.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:00, 05.07.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Това може да е един от отговорите на въпроса защо Доналд Тръмп отново нарушава традицията и започва втората си европейска обиколка от Варшава, без да посети лидерите на Франция, Германия или Великобритания. Полша стои в основата на проекта "Три морета", който стартира миналата година. Целта е укрепване на търговията, инфраструктурата и енергетиката в обширен регион между Балтийско, Адриатическо и Черно море. Сред 12-те участнички са Чехия и Унгария, Словения и Хърватия, Литва, Латвия и Естония. Всички, освен Австрия, са били в бившия съветски блок. Сега са част от ЕС, но зависят от вноса на руски природен газ. Това създава опасения в Европа, а през последните години бяха спирани доставките през зимата, заради проблеми с транзитни държави.

Американският президент ще предложи помощ на европейските си съюзници, за да се намали енергийната им зависимост от Русия. Той ще обещае да улесни американски компании да изнасят втечнен природен газ за Централна и Източна Европа, съобщиха от Белия дом. Според американски представители това ще допринесе за отслабване на влиянието на Русия, която често използва енергийните суровини като политическо оръжие.

Американският износ за Европа започна преди четири години и се очаква през 2020 г. САЩ да станат третият в света износител на втечнен природен газ. Първата доставка за Полша стана през юни, очаква се дългосрочен договор. Стремежът на Варшава да игре водеща роля в тази инициатива и в други области създава напрежение с Брюксел. В Европа очакват и позицията на Вашингтон по проекта "Северен поток 2" за пренос на руски газ до Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намаляват кандидатите, които искат да учат право в Русенския университет
Намаляват кандидатите, които искат да учат право в Русенския университет
Главният секретар на МВР: Причината за катастрофата на АМ Тракия е комплексна
Главният секретар на МВР: Причината за катастрофата на АМ "Тракия" е комплексна