Каква е тайната на най-вкусната пица в света? Шанс за това да си отговорим на този въпрос ще имаме днес и утре, защото столицата ни е домакин на интернационално състезание, което ще събере най-добрите пицари в световен мащаб.

Любопитни подробности за събитието разказа репортерът Тереза Ставрева.

Няма човек, който да не обича пица... или поне световната история не е чувала за такъв към днешна дата. Стотици хиляди рецепти за превърналото се в символ на Италия тестено изкушение могат да бъдат открити в Интернет, но всъщност истината за това как да си направим вкусна пица у дома, е много проста.

Шеф Анатоли Колев: Може би най-вкусната пица е тази, която на вас ви харесва най-много, но най-популярната е пица "Маргарита", а ето какво ни е нужно за нея-качествено зряло тесто на 24/48 часа, пресен босилек, прясна моцарела, пресен домат и зехтин. Съчетаете ли добре тази пица, може да усетите наистина вкуса на италианската традиционна кухня и да усетите абсолютно всички вкусове правилно.

А една от тайните на италианците за вкусна пица е никога да не режат продуктите. Като тази моцарела, която всъщност е накъсана и по този начин вкусът на млякото се запазва и предава върху пицата.

В интернационалното състезание, домакин на което ще бъде София, съдиите ще следят зорко именно за тези неща-изпълнение на рецептите, подбор на продуктите, техника на приготвянето и подредба на пицата.

Шеф Валентин Ангелов: Движенията на самия участник от плота към фурната, ваденето на пицата. Абсолютно всичко е комплексно и всеки един детайл е много важен в това състезание.

Майсторите пицари от цял свят, обаче, ще трябва да се справят и с още едно предизвикателство-ограниченото време. Ограничено ще е и времето за всички, които искат да се докоснат до тънкостите в италианската кухня, тъй като първенството ще продължи днес и утре.