НОВИНИ

Световни реакции за смъртта на Фидел Кастро

Фидел Кастро, който почина в петък вечерта на 90 години, ръководи Куба с желязна ръка близо половин век, отправяйки предизвикателство от комунистическия си остров на 11 американски президенти, въпреки че предаде властта на по-малкия си брат Раул през 2006 година, информира Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
11:01, 26.11.2016 (извънредно)
Чете се за: 05:04 мин.
По света

Символизирайки надеждите на Третия свят и на освободителните движения в началото на революцията си от 1959 година, "Ел Барбудо" ("Брадатия), в зелена военна униформа, постепенно се превърна в авторитарен и догматичен лидер, отказвайки каквото и да било либерализиране и подчинявайки цялата опозиция.


Членът на комитета на Съветската федерация по отбрана и сигурност Алексей Пушков изрази съболезнования към
кубинския народ във връзка със смъртта на лидера на кубинската революция Фидел Кастро на страницата си в Туитър.

"Умря Фидел Кастро. Съболезнования на кубинските приятели, на целия народ на Куба- Кастро бе от плеядата велики хора, променили света. Светът ще го помни", написа Пушков. Председателят на Комунистическата партия на Руската федерация Генадий Зюганов нарече починалия Фидел Кастро морален авторитет за цялото човечество, положил основи на нравствената политика, съобщи ТАСС.

Под ръководството на Кастро Куба доказа безрезултатността на санкциите и изолацията, каза пред ТАСС председателят на комитета по международните въпроси към Съвета на федерацията Константин Косачов във връзка с кончината на Фидел Кастро.


Американските медии обрисуваха днес суров портрет на бившия кубински лидер Фидел Кастро, който почина в петък на 90 години. Някои го описаха като "репресивен лидер", а други - като "мъчение" за десетима президенти на САЩ. В електронните си издания тези медии отделиха голямо място на "революционния лидер, който предизвикваше" САЩ, както написа в. "Ню Йорк таймс".

"Той донесе студената война в западното полукълбо, измъчваше 11 президенти и изправи света на ръба на ядрената война", припомня същото издание. То открои и "значението" през 20-и век на тази "международна фигура", която ръководеше само един много малък карибски остров с население 11 милиона души.

Според в. "Лос Анджелис таймс" Фидел Кастро бе "революционна икона, чието влияние се усещаше много по-далече извън Куба". Същата гледна точка споделя и "Маями хералд", според който "сянката" на Фидел Кастро се бе разпростряла близо 50 години над Латинска Америка и света.

За критиците си той беше "репресивен лидер, който превърна страната си в Гулаг", твърди "Вашингтон пост". Остава да разберем дали неговата смърт ще предизвика важни промени в управлението на Куба. Според Питър Шехтър, експерт от Атлантическия съвет - център за анализи с централа във Вашингтон - стабилността вероятно ще вземе превес.

Предавайки властта на брат си Раул Кастро, Фидел еднозначно му даде и пълна свобода да действа, а при неговото управление никога нямаше да се стигне до сближаването с президента на САЩ Барак обама, започнало през 2014 година от сегашния държавен глава на Куба, допълва Шехтър.


Президентът на Венецуела Николас Мадуро изрази солидарност с кубинския народ във връзка с кончината на Фидел Кастро. Венецуела е сред най-важните икономически и политически съюзници на Куба в района, отбелязва ТАСС.

"Току-що разговарях с лидера на кубинската държава Раул Кастро, за да изразя солидарност и любов към народа на Куба във връзка с кончината на команданте Фидел Кастро", написа Мадуро в Туитър. "60 години, след като яхтата "Гранма" отпътува от Мексико, Фидел отива в безсмъртието на хората, които се сражават цял живот", допълни венецуелският президент.

Държавният глава на Мексико Енрике Пеня Нието нарече починалия лидер на кубинската революция Фидел Кастро приятел на Мексико и един от символите на 20-и век. В Туитър Пеня Нието написа: "Фидел Кастро бе приятел на Мексико, вдъхновител на двустранните отношения, основаващи се на уважение, диалог и солидарност".


Фидел Кастро олицетворяваше кубинската революция с нейните надежди и с нейните разочарования, каза днес френския президент Франсоа Оланд часове след новината за кончината на кубинския лидер. Фидел Кастро "олицетворяваше кубинската революция с надеждите, които тя породи, а после и с разочарованията, които предизвика", посочи Оланд в комюнике. Участник в студената война, той успя да се утвърди в очите на кубинците като символ на отхвърлянето на чуждестранното господство, допълни френският държавен глава.


Президентът на Русия изрази съболезнования във връзка с кончината на лидера на кубинската революция Фидел
Кастро, отбелязвайки, че името му с основания се приема като символ на цяла епоха в най-новата световна история, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Изградената от него и неговите съратници свободна и независима Куба стана влиятелна членка на международната общност и послужи за вдъхновяващ пример за много страни и народи. Фидел Кастро бе искрен и надежден приятел на Русия", се посочва в съболезнователната телеграма, подписана от Путин.

Руският премиер Дмитрий Медведев нарече Фидел Кастро изтъкнат лидер, с чиято кончина си отиде цяла една епоха. "Заедно с Фидел Кастро, без преувеличение, си отиде цяла историческа епоха. Винаги ще си спомням срещите с този изтъкнат човек. Моите дълбоки съболезнования на роднините и близките и на целия кубински народ", написа премиерът на страницата си в социалната мрежа "ВКонтакте", цитиран от ТАСС.


Бившият съветски лидер Михаил Горбачов отдаде почит към паметта на бащата на кубинската революция Фидел Кастро, който почина на 90 години, предаде Франс прес. Фидел отстоя и укрепи страната си по време на най-тежката американска блокада, когато върху него се оказваше огромен натиск, и той успя да изведе страната си на пътя на независимото развитие", заяви последният ръководител на СССР, цитиран от агенция Интерфакс.


Премиерът на Испания Мариано Рахой изрази съболезнованията си във връзка с кончината на лидера на кубинската революция Фидел Кастро. "Моите съболезнования на правителството и властите на Куба във връзка с кончината на бившия лидер Фидел Кастро, фигура от историческо значение", написа испанският премиер в Туитър.


Папа Франциск нарече новината за смъртта на лидера на кубинската революция Фидел Кастро "тъжна вест" и каза, че скърби и се моли душата му да намери покой, предаде Ройтерс. Франциск е изразил съболезнованията си в послание на испански до брата на Фидел, президента Раул Кастро. Папата се срещна с Фидел Кастро, когато миналата година бе на посещение в Куба. Кастро, който бе атеист, е получил кръщение като католик и е учил в училище, ръководено от ордена на йезуитите, член на който е Франциск, отбелязва Ройтерс.


С кончината на лидера на Кубинската революция Фидел Кастро светът загуби герой. Това заяви днес председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, цитиран от ТАСС. "Фидел Кастро беше една от историческите фигури на миналия век и олицетворение на Кубинската революция. Със смъртта на Фидел Кастро светът загуби човек, който беше герой за мнозина. Той промени курса на своята страна, а влиянието му излизаше много извън нейните предели. Фидел Кастро си остава една от революционните фигури на 20 век. За неговото наследство ще се произнесе историята", се казва в изявлението на Юнкер.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността и заместник-председател на ЕК Федерика Могерини заяви, че Кастро е историческа фигура и че европейско-кубинските отношения ще продължат да се подобряват. Тя посочи още, че бившият кубински президент е починал във време на "големи промени" за неговата страна и на глобална несигурност, предаде Ройтерс.

;

Новината за смъртта на Фидел Кастро завари много хора в Хавана неподготвени в малките часове на деня, информира Асошиейтед прес.

Мариела Алонсо е на 45 години и е лекар. Тя нарече оттеглилия се кубински лидер "вожд на нашия народ". Според нея: "Няма да има друг като него. Ние ще усещаме физическото му отсъствие".

Механикът Селестино Акоста, седнал на верандата в хаванския квартал Ведадо, каза, че новината за смъртта на Кастро е мъчителна за всички.

В Стара Хавана хората са се събрали около радиоапаратите си и слушат по държавните радиостанции революционни химни и разкази за живота на Фидел.

След като държавната телевизия излъчи съобщението на Раул Кастро за смъртта на Фидел, тя продължи повече от час с обичайната си програма, и чак след това започна да излъчва документални филми за Фидел Кастро, уточнява АП.


Хиляди хора пък ликуваха по улиците на района в Маями, известен като "Малката Хавана", след като кубинското правителство съобщи новината, че бившият президент Фидел Кастро е починал, предаде Асошиейтед прес. Кубинските емигранти удряха тигани с лъжици, развяваха кубински знамена и ликуваха в квартала. От колите се чуваше салса, а шофьорите натискаха клаксоните, а в небето имаше заря от фойерверки.

Полицията отцепи улиците, водещи към кафене "Версай", известено място, където се събират живеещи в САЩ кубинци. Ликуващите скандираха "Cuba si! Castro no!" ("Да на Куба! Не на Кастро!"), а други крещяха "Cuba libre" ("Свободна Куба!").

Атмосферата беше празнична, а не тъжна, но това не бива да буди изненада, отбелязва АП. В продължение на десетилетия личността на Кастро беше надвиснала над Маями като сянка и в много отношения неговата политика и власт бяха поставили отпечатъка си върху града и неговите жители.

Кубинци бягат в Маями, Тампа и Ню Джърси, както и на други места, след като Кастро взима властта през 1959 година. Някои са лоялни на предишния президент Фулхенсио Батиста, а други са заминали, надявайки се, че ще могат да се върнат скоро в родината си, защото Кастро ще бъде свален. Това обаче не се случи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маратони в подкрепа на мъжете и тяхното здраве
Маратони в подкрепа на мъжете и тяхното здраве
Трима души са загинали при катастрофа между Лясковец и Долна Оряховица
Трима души са загинали при катастрофа между Лясковец и Долна Оряховица