НОВИНИ

Световните лидери осъдиха кървавия атентат в Ница

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкел поднесе съболезнованията си на семействата на загиналите и подчерта, че целият Европейски съюз е солидарен с Франция в борбата с тероризма. Ето текста на изявлението, направено късно през нощта:

Владислав Велев
от Владислав Велев
11:13, 15.07.2016 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
По света

“Разтърсен съм и съм натъжен от ужасното изпитание, през което преминава красивия град Ница по време на този национален празник.

Бих желал да изразя най-дълбока солидарност към жертвите, техните семейства и всички французи днес, по време на деня на траур след този страхлив акт на терор.

Франция може да разчита на Европейската комисия, за да продължи заедно с нея и с останалите страни-членки на Европейския съюз да се бори с тероризма в и извън Европейския съюз. Решимостта ни остава толкова твърда, колкото и нашето единство.”


;
Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Тази ужасна атака се случи на техния национален празник, ден за гордост, но сега превърнал се в ден на траур... Съчувствието ни не може да компенсира загубата на толкова много животи, но в тези дни трябва да има солидарност. Солидарност на хората от Германия за нашите приятели във Франция, солидарност с всички страни, които се борят срещу тероризма. Германия застава зад Франция в борбата срещу тероризма, заедно с много други, и аз съм убедена, че въпреки трудностите, ние ще спечелим тази битка!"
Доналд Туск, президент на Европейския съвет: "Това е тъжен ден за Франция, за Европа, за всички нас, и тук в Мoнголия. А трагичният парадокс е, че обект на атаката са били хора, празнуващи свободата, равенството и братството. Заставаме зад семействата на жертвите, зад френския народ и правителството в борбата им срещи насилието и омразата."

Дидие Рендерс, министър на външните работи на Белгия: "Отново във Франция, сега, разбира се, мислите ни са за жертвите, за семействата им. Надявам се повече ранени да бъдат спасение. Преди вискчо, това е варварство и ние осъждаме тази - може би терористична атака, или просто атака срещу Франция отново."

Кристиан Йенсен, министър на външните работи на Дания: "Мисля, че всички сме потресени за пореден път да видим атака срещу невинни хора, която е струвала живота на толкова много хора. Това ни дава повод да работим заедно по цял свят, да се борим срещу тероризма, срещу онези хора, които извъшрват подобни атаки."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кърваво нападение в Ница. Загиналите вече са 84, ранените над 100 (обобщение)
Кърваво нападение в Ница. Загиналите вече са 84, ранените над 100 (обобщение)
Събират средства за ремонт на храма в Сушица
Събират средства за ремонт на храма в Сушица