НОВИНИ

Световните лидери приветстваха официалното гласуване за името на Македония

Генералният секретар на Съвета на Европа Турнборн Ягланд приветства решението на парламента на Македония за промени в конституцията съгласно договора от Преспа, съобщи МИА.

bnt avatar logo
от БТА
13:47, 12.01.2019
Чете се за: 01:22 мин.
По света
световните лидери приветстваха официалното гласуване името македония

Докладчикът на ЕП за Македония Иво Вайгъл поздрави македонските депутати за гласуването на промените и изрази надежда, че същото ще сторят и депутатите в гръцкия парламент, след което ЕС трябва да започне преговори със Северна Македония през юни тази година, както беше обещано.

"За страната, която носи името Северна Македония, а остава гордо отечество на македонците, албанците, ромите и всички други общности, Собранието взе историческо решение. Отварят се вратите за приемане на страната в ЕС и НАТО, както и перспектива за плодотворни отношения със съседните страни в региона. С Преспанския договор правителствата в Атина и Скопие показаха, че споровете, които обременяват отношенията, могат да се решат само с добронамерени и търпеливи преговори и договори", каза Вайгъл.

Той добави, че след гласуването с малко мнозинство /81 гласа от общо 120/ пред страната и политическите лидери сега стои изключително важна задача.

;

ЕС нарече гласуването "стъпка към помирение и разрешаване на стари спорове в региона", се казва в разпространена в събота декларация на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини.

"Изразяваме сърдечните си поздравления във връзка гласуването в парламента на конституционните промени. Политическите лидери и гражданите демонстрираха решимост да използват тази уникална историческа възможност за разрешаване на един от най-старите спорове в региона и за решително движение напред по пътя към ЕС.

ЕС твърдо подкрепя това споразумение, което дава пример за помирение в региона и цяла Европа", заяви Могерини, отбелязвайки, че ЕС очаква бързи действия по въвеждането в действие на споразумението.

;

Македония взе историческо решение. Вашият парламент гласува да приеме конституционните промени, необходими за договора от Преспа с Гърция. САЩ приветстват решението на вашите избрани представители, заяви американският посланик в Скопие Джес Бейли във връзка с гласуваните конституционни промени. В посланието, публикувано в профила във Фейсбук на американското посолство в Скопие Бейли каза, че процесът ще завърши с ратификация от страна на Гърция.

Този договор окончателно ще реши спора за името, който твърде дълго пречеше на гражданите на Македония да реализират своите цели за членство в НАТО и ЕС. Поздравявам вашите лидери в правителството и парламента за тяхната визия, смелост и упоритост в търсенето на решение и поставянето на дългосрочните стратегически интереси на Македония на първо място.

С нетърпение чакаме да пожелаем "добре дошла" на Република Северна Македония като 30-а членка на НАТО и да продължим твърдото си партньорство с вас за подобряване на стабилността и просперитета тук и в целия регион, заяви Бейли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габонският президент определи нов премиер след неуспешния опит за преврат
Габонският президент определи нов премиер след неуспешния опит за преврат
Пожарът в Париж е битов инцидент, увери френският вътрешен министър
Пожарът в Париж е битов инцидент, увери френският вътрешен министър