Световните лидери проведоха международна среща в Берлин, след която призоваха враждуващите фракции на Либия и техните чуждестранни поддръжници да прекратят боевете и да установят "постоянно прекратяване на огъня".

© БГНЕС

"Призоваваме всички заинтересовани страни да удвоят усилията си за трайно спиране на военните действия, деескалация и трайно прекратяване на огъня", се казва в окончателно комюнике, одобрено от участниците на срещата в Берлин, в която се включиха президентите на Франция, Русия и Турция.

Всички участници се ангажираха да се въздържат от намеса във въоръжения конфликт или във вътрешните работи в Либия", каза лидерът на ООН Антонио Гутериш. Германският канцлер Ангела Меркел добави, че има и "съгласие, че искаме да запазим оръжейното ембарго, което ще бъде строго контролирано".

Срещата на високо равнище обаче не успя да даде началото на "сериозен" диалог между воюващите лидери в Либия, заяви в руският министър на външните работи Сергей Лавров, след като Халифа Хафтар и неговият съперник Файез ал Сарадж пътуваха до Германия, но не се срещнаха лице в лице.

"Ясно е, че все още не сме успели да започнем сериозен и стабилен диалог между тях", каза Лавров пред репортери след Берлинската конференция.

Въпреки това, враждуващите либийските фракции са направили "малка крачка" напред, добави той.

Ще потуши ли напрежението в Либия срещата на световните лидери в Берлин

Ще потуши ли напрежението в Либия срещата на световните лидери в Берлин

Представители на над 10 държави участват в международната конференция, която отново събра в Берлин страните в либийския конфликт. Там са премиерът на...