НОВИНИ

"Дейли телеграф": Гутериш успя да си осигури номинацията като спечели Русия

Световните медии коментират изхода от надпреварата за генерален секретар на ООН. Бившият португалски премиер Антониу Гутериш ще бъде четвъртият европеец, който ще заеме поста генерален секретар на ООН.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
10:17, 06.10.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Класация на агенция Ройтерс поставя българката Ирина Бокова на второ, а не четвърто място, както беше съобщено вчера. Кристалина Георгиева е девета в класацията. И двете са получили два гласа на вето.

Според швейцарския вестник "Тан" за Москва Георгиева е била като въплъщение на Евросъюза, наложил тежки санкции на Русия заради Крим и че руснаците са предпочитали другата българска кандидатура - тази на Ирина Бокова. Директорът на ЮНЕСКО обаче е била смятана от западните страни за прекалено близка до Русия, пише още "Тан".

Гутериш успя да си осигури номинацията като спечели на своя страна Русия, за която се смяташе че блокира кандидатурата му, пише "Дейли телеграф".

"Вашингтон пост" отбелязва, че тазгодишната по-открита процедура е щяла да постави Русия в неудобна ситуация, ако беше отхвърлила Гутериш и припомня мнението на нейния представител Виталий Чуркин, че е ред на Източна Еворпа да излъчи следващия генерален секретар на ООН и че за предпочитане е това да е жена.

Формалното гласуване за избирането на Гутериш на този пост е днес в 17 часа български време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АБВ поиска Кристалина да бъде оттеглена от ЕК, а премиерът да подаде оставка
АБВ поиска Кристалина да бъде оттеглена от ЕК, а премиерът да подаде оставка
Прокуратурата във Варна задържа сириец за трафик на хора
Прокуратурата във Варна задържа сириец за трафик на хора