НОВИНИ

Световните сили не споделят новия подход на Тръмп към Иран

Световни сили заявиха, че ще се придържат към ядреното споразумение с Иран, което президентът Тръмп заплаши да "скъса". Евросъюзът обяви, че отделна страна не може да премахне работещо споразумение. Израел и Саудитска Арабия приветстваха новия подход на Вашингтон към Техеран, а Иран заяви, че Съединените щати са по-изолирани от всякога.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:47, 14.10.2017
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Великобритания, Франция и Германия заявиха, че ядреното споразумение с Иран отговаря на техните споделени национални интереси.

Зигмар Габриел - министър на външните работи на Германия: Какво ще си помисли Северна Корея, която се опитваме да убедим, че си струва да подпише споразумение за отказ от ядрени оръжия. Сега тази страна ще остане с впечатлението, че подобни договорености са без стойност защото ново правителство може да я отмени във всеки момент.

Френският президент Еманюел Макрон ще посети Иран по покана на иранския си колега Хасан Рохани и в телефонен разговор с него е потвърдил ангажиментите си по споразумението. Позицията се споделя и от Евросъюза.

Федерика Могерини - върховен представител на ЕС по сигурността: Международната общност и в частност Европа не може да си позволи да премахне споразумение, което работи и дава резултати. Особено сега. Международната организация за ядрена енергия удостовери осем пъти, че Иран спазва своите ангажименти.

Китай и Русия също са против отмяната. Ядрената сделка от 2015-а предвижда Иран да се откаже от урановите си запаси, да не строи реактори с тежка вода 15 години и да допусне външни инспектори, срещу завръщане на международните пазари и износа на петрол.

Тръмп нарече Иран "фанатичен режим", обвини го, че нарушава условията на споразумението, спонсорира международния тероризъм и предложи нови санкции. Според него лидерите в Конгреса подготвят поправки за премахване на иранските балистични ракети и отпадане на крайните дати по ядрените ограничения за Техеран.

Хасан Рохани - президент на Иран: Тръмп заяви, че с помощта на Конгреса иска да добави бележка под линия в ядреното споразумение. Той не знае, че не могат да бъдат добавяни нито нови членове, нито бележки под линия, нито дори ред.

Конгресът изисква на всеки 90 дни Тръмп да удостоверява с подписа си, че Иран се придържа към договореностите.Това се случи вече два пъти, но сега Тръмп отказа подпис преди крайния срок в неделя. Така Конгресът ще има 60 дни да реши дали да се оттегли от споразумението като наложи нови санкции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Програмите за достъп до животоспасяващи лекарства са затрашени
Програмите за достъп до животоспасяващи лекарства са затрашени
Битката за Ракка - последната крепост на Ислямска държава в Сирия
Битката за Ракка - последната крепост на "Ислямска държава" в Сирия