НОВИНИ

Световният шампион по шах Анатолий Карпов гостува на турнира "Тракийско конче"

Анатолий Карпов, световен шампион по шах, днес е в Стара Загора. "България е страна с традиции и има потенциала да създаде нови шампионипо шахмат", каза Карпов. Той беше гост на турнира за деца "Тракийско конче" и направи символично първия ход с белите пешки. В състезанието участваха стотици деца от страната.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
20:00, 17.06.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Дванадесетият световен шампион направи реми с най-младата шампионка на България по блиц 7-годишната Фабиана Костадинова. Те стигнаха до този финал на 15-я ход, когато предложи реми и младата ни надежда в шаха се съгласи, като не се притесни от именития си съперник. Още стотици деца, влюбени в древната и вечно млада игра, имаха възможността да се снимат и да получат автограф от легендата в шаха. Анатолий Карпов освен, че е световен шампион има и девет "Шахматни Оскара". Той сподели, че се радва, че толкова деца в България са запленени от най - древната игра.

Анатолий Карпов: България е страна с традиции в шахмата. Има световни шампиони и при мъжете, и при жените. И се надявам, че от турнира в Стара Загора ще тръгнат новите световни шампиони, но децата трябва да се учат. Ето например в моята страна до две години шахмата ще стане задължителен в училищата.

При разговора с шампиона малките шахматисти споделиха, че за тях играта е удоволствие, но освен това и ги учи на бърза мисъл.

Гросмайстор Карпов получи сувенирна шахматна дъска от домакините на турнира и винен комплект от доайена му - 85-годишният Васил Данчев. Той проведе и кратка среща с любители шахматисти в градския парк, след което посети Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роботика за България
"Роботика за България"
Студенти изготвиха проект за пешеходен надлез над един от най-опасните булеварди
Студенти изготвиха проект за пешеходен надлез над един от най-опасните булеварди