НОВИНИ

Световноизвестни лекари на конференция в София

Водещи български и чуждестранни специалисти са в София тези дни за симпозиум по репродуктивна хиругия. Лектори по оперативна гинекология, фетална медицина, акушерство и неонатология се запознават с новостите в тази област. Операция на живо показа процеса за диагностиката на цялото състояние на жена с репродуктивни проблеми.

Цанка Николова
от Цанка Николова
08:15, 29.10.2016
Чете се за: 01:13 мин.
Още

Нов вид лапароскопия, която осъществиха световноизвестни лекари в София, дава информация за състоянието на маточната кухина и проходимостта на маточните тръби. Разликата между нея и обикновената лапароскопия, която се осъществява през коремната кухина, е че тук няма никакви видими белези, няма болничен престой и се прави без упойка.

Доктор Василис Танос, Кипър: "Това е една изключително полезна, изключително точна процедура, която помага при един такъв преглед да бъдат направени всички изследвания при пациентка, имаща репродуктивни проблеми."

Такъв вид операция се прави за първи път в медицината през 1998г. от световноизвестният професор Стефан Гордц, който участва и в израждането на първото инвитро бебе в Белгия.

Професор Стефан Гордц, Белгия: "Това се случи доста отдавна, преди 32 години. Спомням си за това с умиление и винаги поражда положителни емоции у мен. Развитието на самата репродуктивна медицина заема голяма част от живота ми. "

Най-честата причина за репродуктивни затруднения при жената е късната възраст, в която решават да родят първото си дете.

Доктор Василис Танос, Кипър: "След 35-годишна възраст пациентката е изложена на значителен риск от получаване на инфекции, които могат да бъдат механичен фактор, тръбите могат да не функционират нормално и това да бъде пречка за забременяване. Стресът, на който са подложени пациентките, също им влияе доста негативно."

Балканската конференция, на която беше направена операцията, събира на едно място някои от най-изтъкнатите лектори в областта. Повечето са единодушни, че най-голямото предизвикателство е диагностиката на проблема и намирането на подходящо лечение след това. Именно затова медицинският форум без съмнение ще бъде добра практика за обмяна на опит за лекарите у нас в областта на репродуктивната медицина.

Доктор Александър Калчев, репродуктивен специалист: "Много интензивно се развива самата техника като инструменти и второ самите възможности на метода позволяват откриване на нови терапевтични и диагностични подходи, така че доста сериозна стъпка има в тази насока. "

Целта на медицинския форум е да се популяризира нов тип лечение, което позволява ранна диагностика и дава шанс на пациентките с репродуктивни проблеми да родят дете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Могерини пристигна в Иран за разговори за Сирия
Могерини пристигна в Иран за разговори за Сирия
Самолет се подпали на летище в Чикаго
Самолет се подпали на летище в Чикаго