Световноизвестният цигулар Максим Венгеров ще изнесе концерт в София на 30 март 2018година. "Детето чудо на нашето съвремие", както е бил наричан музиканта заради виртуозните си изпълнения още в невръстна възраст, ще излезе на сцената на зала 1 на НДК заедно със Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров.

Големият руски цигулар започва да изнася концерти на 5-годишна възраст, а на 16 води първия си майсторски клас. Носител е на наградата "Грами", обожаван от хиляди по света.

Васил Димитров - изпълнителен директор на Cantus firmus: Това са едни редки мигове в живота на човек, който обича тази музика, да чуеш изпълнение на някой от най-красивите цигулкови концерти в такива изпълнения, като това на Максим. Той е с много страст, с изключително присъствие на сцената, което влияе.

12 години след първия си концерт у нас Максим Венгеров ще се завърне и пред българската публика. След близо 2-годишни преговори музикалните ценители отново ще чуят изумителния звук на неговия "Страдивариус".

Найден Тодоров - директор на Софийската филхармония: Държавните и частните структури имат различни силни страни. Когато те обединят усилията си, тогава могат да се постигат чудеса и едно такова чудо е гостуването на Максим Венгеров.

Виртуозът ще изсвири концерти за цигулка от Бах и Брух, както и Симфония номер 1 от Брамс заедно със Софийската филхармония, под диригенството на Найден Тодоров.