НОВИНИ

Съветът на ЕС одобри споразумението за асоцииране с Украйна

Всички 28 страни членки на ЕС одобриха споразумението за асоцииране на ЕС с Украйна. Това се посочва в изявление на Съвета на ЕС. "На 11 юли Съветът реши да сключи споразумението за асоцииране с Украйна от името на Европейския съюз", се казва в документа.

bnt avatar logo
от БТА
14:30, 11.07.2017
Чете се за: 00:29 мин.
По света
съветът одобри споразумението асоцииране украйна

В него се подчертава, че "е направена последната стъпка от процеса на ратификация и това ще позволи на договора да влезе в сила на 1 септември 2017 година.

От днес влезе в сила отпадането на визовия режим за украински граждани, които пътуват до ЕС с биометрични паспорти за срок до 90 дни. Съветът отбелязва, че отсега нататък се открива пътят за всеобхватно сътрудничество с Киев в областите на външните работи и международната сигурност, миграцията, данъчното облагане, финансите, науката, технологиите, образованието.

Одобряването на споразумението от Съвета за асоцииране с Украйна дойде след ратификацията му от Холандия на 14 юни. То вече се прилага временно по отношение на икономическото сътрудничество от 1 ноември 2014 г. и на свободната търговска зона – от 1 януари 2016 г.. Останалата част от договорката, която предвижда засилване на взаимодействието между ЕС и Украйна и в други области като външната политика, сигурността и правосъдието, може да влезе в сила само след окончателното ратифициране от всички страни

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данъчните служби с над 5 000 проверки по Черноморието от началото на юли
Данъчните служби с над 5 000 проверки по Черноморието от началото на юли
Лиляна Павлова: Няма опасност председателството да ни бъде отнето
Лиляна Павлова: Няма опасност председателството да ни бъде отнето