НОВИНИ

Съветът на Европа настоява България да приеме мерки срещу малтретиране при арест

Комитетът на министрите на Съвета на Европа прие решения по групата дела, извести като делата Великова срещу България, които касаят случаи на смърт или малтретиране от служители на реда и неефективното им разследване.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:10, 27.09.2019
Чете се за: 00:52 мин.
По света
съветът европа настоява българия приеме мерки малтретиране арест

Комитетът приветства напредъка, постигнат в определени области, като например факта, че твърденията за малтретиране от служители на пенитенциарните институции са станали рядкост, както и неотдавнашната реформа, въвеждаща използването на анонимна идентификация от служители, които участват в специални полицейски операции, с което е отстранен един от важните проблеми, поставящи се на практика.

Въпреки това Комитетът отбеляза наличието на доклади, според които съществува риск от малтретиране от полицията и от безнаказаност на органите на реда. Отчитайки че тази група дела е под негов надзор вече 19 години, Комитетът твърдо настоя за бързо приемане на обхватни допълнителни мерки за предотвратяване на риска от малтретиране при полицейските арести и задържания и за осигуряване на ефективни наказателни разследвания на твърденията за малтретиране от органите на реда.

Комитетът прикани настойчиво властите да въведат съдебен контрол върху отказите на прокурор да образува досъдебно производство и да поверят предварителните проверки и досъдебните производства на специализирани прокурори и следователи, които нямат работни отношения с органите на реда, чиито действия са оспорени.

Освен това Комитетът на министрите настойчиво призова България да криминализира адекватно изтезанията без по-нататъшно забавяне и да обмисли необходимостта от криминализиране на изтръгването на самопризнание от заподозряно лице, срещу което не е повдигнато официално обвинение за извършено престъпление. Комитетът също така настоя за засилване на съществуващите гаранции срещу малтретиране при задържането и лишаването от свобода, като например механизма за осигуряване на правна помощ, качеството и поверителността на медицинските прегледи и механизмите за докладване на прокуратурата на медицински заключения за наличие на признаци на малтретиране, както и на жалби, получени от полицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравословни продукти и храни на изложението Мисия здраве в София
Здравословни продукти и храни на изложението "Мисия здраве" в София
Президентът свиква консултативна среща за отношенията със Северна Македония
Президентът свиква консултативна среща за отношенията със Северна Македония