На 85 години почина дизайнерът Карл Лагерфелд. Сигнали, че здравето на Лагерфелд е влошено, се появиха в края на януари, когато за първи път от близо 40 години, той не излезе, за да се поклони в края на ревю на своята модна къща "Шанел".

Тесните тъмни костюми, бялата коса на опашка и задължителните слънчеви очила - освен с работата си, Карл Лагерфелд впечатлява и със собствената си визия. Роден през 1933 г. в Хамбург или поне така се твърди, защото често се шегува с журналистите и казва различна дата. На 14 заминава за Париж - уверен е, че модният свят е неговото място. Оказва се прав.

Работи за Балмин, Фенди и Клое. Но когато през 80-те поема ръководството на Шанел, се сдобива със статут на рок звезда. 10 години след смъртта на Коко Шанел, никой не вярва, че има човек, който да върне славата на марката.

Лагерфелд го постига и остава във френската модна къща до последния си ден. На въпроса какво го вдъхновява, отговаря така:

Карл Лагерфелд: Животът. Бъдещето. Важно е да оценяваме моментa тук и сега и да забравим за миналото.

Наричат го Кайзерът на модата. Скицира моделите си на ръка - нещо, което вече е рядкост. Близо половин век диктува тенденциите. Не се страхува да създава както висша мода, така и да сътрудничи с комерсиални марки, достъпни за всички.

Карл Лагерфелд: Никога не бих искал да живея друг живот. Щастлив съм с това, което имам.