НОВИНИ

Съветът на външните министри на ЕС призова да се запази споразумението с Иран

Външните министри от Европейския съюз призоваха днес Американския конгрес да защити споразумението за иранската ядрена програма, след като президентът на САЩ Долалд Тръмп обвини Техеран, че не се придържа към него даде заявка за възстановяване на санкциите срещу страната. Върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могерини заяви, че Иран изпълнява всички свои ангажименти, свързани със споразумението и няма причина то да бъде прекратено. На срещата в Люксембург участва и българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:22, 16.10.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Европейските външни министри заявиха категорично днес, че споразумението за ядрената програма на Иран не е едностранно и никой, дори Доналд Тръмп, не може да го прекрати едностранно. Фредерика Могерини и останалите външни министри заявиха, че проверки на международната агенция за ядрена енергия са доказали, че Иран се придържа съм споразумението.

Доналд Тръмп обяви миналата седмица изненадващо, че властите в Техеран са режим, който финансира международните терористи и предложи отново да се наложат санкции върху страната. Външните министри на ЕС призоваха да не се прибягва до подобни крайни мерки, а и подобна стъпка ще подкопае бъдещите преговори за ядрената програма на Северна Корея.

;
Екатерина Захариева, министър на външните работи: Това беше наше съобщение и към съюзниците ни зад Океана и се надяваме те да останат обвързани с това споразумение, защото нищо добро няма да последва от едностранно прекратяване.
;
Екатерина Захариева, министър на външните работи: Искам да го поздравя, защото със Себастиан успяхме да се сближим тези месеци, не само защото стои до мен, но и защото често имаме обща позиция по някои от темите. Но дори и да имаме разминавания, той е мой приятел, член на моето политическо семейство. Поздравявам го и се радвам за неговата победа.
;

Себастиан Курц вероятно ще стане премиер, но днес той не присъства на срещата в Люксембург.

Някои външни министри изразиха опасенията си, че Австрия може да завие много надясно и препоръчаха на Курц да не прави коалиция с Партията на свободата. Имаше и други, като министрите от Вишеградската четворка, които се радват на промените в управлението на Австрия, защото се надяват да имат сходни виждания за миграцията, например.

;

Комисарят по разширяването на ЕС Йоханес Кан също се опита да разсее опасенията, че Австрия е обладана от национализъм и припомни, че австрийците избраха президент от партията на Зелените.

Захариева се срещна и с британския външен министър Борис Джонсън, който още веднъж е потвърдил, че след Брекзит правата на българските граждани ще бъдат гарантирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена от Разлог изработва колани от цветни мъниста
Жена от Разлог изработва колани от цветни мъниста
Сборник с архиви разказва за Йордан Йовков
Сборник с архиви разказва за Йордан Йовков