НОВИНИ

Светът осъди поредната севернокорейска провокация

Северна Корея отново изстреля балистична ракета над Япония. Не се съобщава за щети. Смята, че това е бил най-дългият полет на ракета на Пхенян и че тя може да достигне американския остров Гуам. Международната общност осъди провокацията. България също категорично осъжда поредното нарушение на резолюциите на ООН.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
10:52, 15.09.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Жителите на японския остров Хокайдо трябваше да се скрият в убежища след като Северна Корея отново изстреля балистична ракета над японска територия. Не се съобщава за нарушения в морския и въздушния транспорт. Действията на Пхенян обаче изплашиха местните жители.

Рейко Ота, пенсионерка от Хокайдо: "Домът ми е в Хокайдо и като погледна пътя на ракетата изглежда сякаш лети над него и това е много страшно. Ако ракетата не падне в морето, а някъде другаде, чудя се какво ще стане".

Ракетата падна в Тихия океан, на 2000 километра от нос Еримо. Смята се, че е прелетяла 3 700 километра на височина 770 километра или с други думи това е най-дългият полет на севернокорейска ракета.

Японският премиер заяви, че страната му няма да толерира подобни опасни действия.

Шиндзо Абе, премиер на Япония: "Не можем да приемем тези провокации. Призовавам към извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Международната общност трябва да изпрати ясно послание към Северна Корея , че заплашва световния мир с действията си".

Южна Корея също осъди действията на Пхенян и проведе военни учения в отговор на севернокорейската ракета.

Мун Дже Ин, президент на Южна Корея: "Северна Корея отново изстреля балистична ракета. Продължаващите провокации на Севера за сериозна заплаха за мира и стабилността на корейския полуостров".

Вашингтон призова Русия и Китай да вземат преки мерки срещу Пхенян. Страната на Ким изстрелва ракета над Япония за шести път от 1998 година насам. Целта на севернокорейската военна програма е разработка на ракети, които да могат да стигнат континенталната част на Съединените щати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експлозия в лондонското метро (СНИМКИ / ВИДЕО)
Експлозия в лондонското метро (СНИМКИ / ВИДЕО)
Община Пловдив отчита ръст в събираемостта на приходите от туризъм
Община Пловдив отчита ръст в събираемостта на приходите от туризъм