НОВИНИ

Светът отбеляза по различен начин Международния ден на жените

Стачки и демонстрации белязаха днешния международен ден за правата на жените. В Гърция много обществени служби спряха работа за три часа в знак на солидарност с феминистки движения.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:16, 08.03.2019 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
По света

В Испания стачкуват за втора поредна година. Повече от 500 прояви се състояха в цялата страна, а в Барселона се стигна и до сблъсъци.

В Мадрид участничките в шествията бяха облечени във виолетово - цветът на движенията за защита правата на жените и за борба срещу домашното насилие.

Днес задълженията си отказаха да изпълняват и белгийските жени. За онези, за които това се оказа невъзможно, бяха призовани да окачат чифт кухненски ръкавици на прозореца си.

Стачка засегна обществения сектор и транспорта в Италия . В Рим президентът Серджо Матарела беше домакин на изложба под надслов "Без повече роби", посветена на жените, принудени да проституират.

Серджо Матарела, президент на Италия: Положението на жените е показателно за степента на цивилизованост на държавите.

Със смела проява отбелязаха празника в Турция. Четири полицайки направиха зрелищно спускане от 64-метров моста на Босфора, за да привлекат вниманието върху ролята на жените в обществото.

В Русия президентът Владимир Путин отправи специално послание за празника, а преди това посети служителките в конната полиция на Москва.

Специален поздрав пристигна и от Космоса.

Олег Кононенко, руски космонавт: Скъпи жени, искрено ви поздравявам с най-важния пролетен празник, 8 март.

Днешната дата ще бъде запомнена завинаги от жените язидки, които празнуваха евакуирането си от сирийския град Багуз, но и собствената си свобода. Сред тях и 20-годишната Исраа, която била продадена като секс-робиня на бойци от "Ислямска държава".

Исраа, язидка: Първият път, когато ме накараха да съм забулена, чувствах, че се задушавам. Не исках да нося тези дрехи. Сега ги махнах и изгорих. Приключих!"

В 24 страни по света 8 март е официален празник. Историците продължават да спорят кога и защо е избрана тази дата, но тя се налага през 1975 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пирогов извършиха уникална за Югоизточна Европа операция на ръка
В "Пирогов" извършиха уникална за Югоизточна Европа операция на ръка
Амнистия: НС опрости дълговете на вероизповеданията на първо четене
Амнистия: НС опрости дълговете на вероизповеданията на първо четене