НОВИНИ

Светът отбеляза Първи май със стачки, демонстрации и манифестации

С масови протести, стачки, демонстрации и манифестации светът отбелязва Международния ден на труда. В Париж избухнаха сблъсъци. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. Задържани са над 200 души. Арести имаше и в Истанбул.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:12, 01.05.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света
ПАРИЖ

Горящи кофи и автомибилни гуми срещу полицейски палки. Парижките улици отново се превърнаха в арена на сблъсъци. Към първомайските демонстрации се присъединиха и жълтите жилетки, които протестират от 26 седмици. За да следят за реда във френската столица са мобилизирани 7 400 полицаи. Предстоят изчисления на щетите от днешната демонстрация.

ИСТАНБУЛ

В Истанбул около 90 демонстранти бяха арестувани, след като се опитаха да влязат на площад Таксим. Властите не разрешиха там да има демонстрация. Не бяха допускани и туристи от съображения за сигурност. Преди 4 години на първомайската демонстрация на "Таксим" загиват 37 души. Оттогава всяка година от всички райони на Турция в Истанбул пристигат хора, за да положат цветя пред паметника на жертвите.

ГЪРЦИЯ

Гърция осъмна със закотвени фериботи. Традиционно Деня на труда там се отбелязва със стачки. Много влакове днес не се движат. Метрото в Атина не работеше в продължение на няколко часа. Спряха и автобусите. Синдикатите настояват за по-високо заплащане и ограничаване на безработицата.

ПО СВЕТА

В Русия отбелязаха Деня на труда с манифестации. За Деня на труда шествия бяха организирани и в много азиатски държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частично разрушени пътища след бурята в Русенско
Частично разрушени пътища след бурята в Русенско
САЩ се подготвят за военни действия във Венецуела
САЩ се подготвят за военни действия във Венецуела