Жителите на европейските столици посрещнаха 2018 година с фойерверки, тържества и улични партита, докато отвъд Атлантическия океан празнуващите в Ню Йорк трябваше да се подложат на смразяващ студ, за да видят спускането на култовата кристална сфера в Ню Йорк, предаде ДПА.

© БТА

В Града на небостъргачите се събраха над 1 милион души при засилени мерки за сигурност. Тяхната издръжливост беше подложена на изпитание, след като в полунощ температурата падна до минус 12 градуса по Целзий.

© БТА

В Германия десетки хиляди души си дадоха среща в района около Бранденбургската врата, за да посрещнат Нова година. Фойерверки озариха небето на германската столица точно в полунощ.

Париж посрещна 2018 г. с фойерверки и пиротехнически ефекти край Триумфалната арка, като хиляди парижани и гости на столицата се стекоха по празнично украсения булевард Шанз Елизе. След няколко терористични нападения във Франция през последните две години властите взеха всички необходими мерки, като мобилизираха за празниците 99 хиляди войници и полицаи.

© БТА

В Лондон фойерверки и ликуващи празнуващи приветстваха настъпването на Нова година, като култовата часовникова кула Биг Бен отброи последните 12 часа на отиващата си 2017-а. Часовникът бе задействан временно по случай Коледа и Нова година, след като бе спрян през месец август във връзка с 4-годишна реставрационна програма.

© БТА

По-рано от пристанищния мост в град Сидни се стече водопад от фойерверки с цветовете на дъгата, който отбеляза легализирането на еднополовите бракове в Австралия. Многоцветният спектакъл бе кулминацията на празненствата на пристанището в Сидни. Те бяха наблюдавани от 1,6 милиона души, а шоуто с фойерверките, най-мащабното досега, беше с продължителност 12 минути.

© БТА

Преди австралийците новозеландците в Окланд посрещнаха 2018-а с 5-минутна заря край кулата Скай тауър. Но все пак първи имаха привилегията да приветстват Нова година имаха тихоокеанските народи на Самоа, Тонга и Кирибати. Местните хора изпратиха 2017-а с много настроение и традиционни и танци.

Мнозина японци посрещнаха настъпването на новата Година на кучето по традиционния начин - с молитва за мир и щастие в съседните шинтоистки храмове, и с новогодишна трапеза, включваща скариди и сладък черен боб. Мнозина от тях се наредиха на опашка, за да се редуват да ударят камбаната в шинтоистки храмове 108 пъти в полунощ.