НОВИНИ

Светът си спомня за принцеса Даяна

Светът си спомня за принцеса Даяна. Днес се навършват 20-години от трагичната й смърт в френската столица Париж. Две десетилетия след катастрофата, лейди Ди продължава да бъде в сърцата както на британците, така и на милиони хора по целия свят. Как беше почетена паметта на "принцесата на народа" и как Даяна промени британската монархия - ще ни разкаже сега международният ни редактор Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал Емилия Запартова
20:26, 31.08.2017
Чете се за: 02:26 мин.
По света

Обичана от милиони - отдадена на десетки благотворителни каузи, красива, стилна и най-вече - различна. Така светът запомни принцеса Даяна. Някога казва, че не вярва, че ще бъде кралица и се оказва права. 20 години след смъртта ѝ, споменът за нея е още жив, а мнозина британци още не могат да простят на принц Чарлз, че е предпочел Камила Паркър Боулс, пред обичаната от тях принцеса.

Показаха го и днес - на годишнината - както в Лондон, така и в Париж.

Цветя и картички започнаха да се трупат пред лондонската ѝ резиденция - двореца Кенсингтън. "Обичаме те и ни липсваш" - това е посланието на дошлите да отдадат почит на лейди Ди. Синовете й Уилям и Хари, посетиха и създадената в нейна памет "Бяла градина" - засадена с любимите цветя на принцесата.

Обичана от хората, но по думите на самата Даяна - не и от британското кралско семейство. Тя не се поколеба да сложи край на нещастния си брак с Чарлз и да потърси щастието си извън кралския двор. Спекулациите около събитията, довели до трагичната катастрофа в Париж, отнела живота ѝ, не спират и до днес. Какво се случи през лятото на 97-ма, разказва Емилия Запартова:

20 Г. ОТ СМЪРТТА НА ПРИНЦЕСА ДАЯНА

Това са кадри от 1 юли 1997, денят в който Даяна навършва 36. Отива на гала вечеря по случай стогодишнината на галерия Тейт. Разведена е от месеци след проблемен брак с принц Чарлз и е започнала нов живот.

След почти два месеца, след тази вечеря, принцесата ще е мъртва.

Умира, преследвана от папараци, които са по петите ѝ от годежа ѝ с престолонаследника. Кадрите от охранителната камера на парижкия хотел Риц са запечатали последните мигове от живота ѝ преди да се качи в мерцедеса на път за апартамента на приятеля ѝ, Доди Ал Файед, 42- годишният син на египетски милиардер.

Колата се движи с 120 километра в час, за да избегне фотографите. В двупосочния тунел под моста Алма, 30 минути след полунощ, автомобилът се разбива в 13-ия бетонен стълб на съоръжението.

Даяна умира в болницата Питие Салпетриер, в 4 сутринта.

Децата ѝ научават трагичната новина от баща си. По-малкият син на Даяна Хари признава, че е посещавал специалист, за да преодолее мъката.Той губи майка си дни преди да навърши 13 години.

Принц Хари: Едно от нещата, с които е трудно да се примириш, е фактът, че хората, които са я преследвали в тунела, са същите, които са снимали, докато тя е умирала на задната седалка. Уйлям и аз знаем това. Имала е тежки наранявания по главата, но е била жива и хората, които причиниха катастрофата, вместо да ѝ помогнат са я снимали как умира.

От четиримата спътници оцелява само едни - бодигардът Тревър Рийс - Джоунс, който получава амнезия. Официалният доклад казва също, че бившата кралска снаха не е била бременна.

Появяват се обаче различни конспиративни теории, че лейди Ди е убита от снайперист, че инцидентът е предизвикан от мистериозен бял "Фиат", че в злополуката, дори участват британските тайни служби, нещо, което твърди бащата на Доди.

Над 2 милиарда души гледат по телевизията погребението на принцесата на Уелс на 6 септември 1997 г.

Принц Уйлям: Когато ти се случи нещо толкова травмиращо като смъртта на майка ти, когато си на 15, за жалост много хора го преживяват, тогава това или те изгражда, или те съкрушава, а аз няма да позволя да ме съсипе. Искам тя да се гордее с личността, която съм.

20 години по-късно, наследството на принцесата на народа, както я наричат, още е живо. Даяна винаги ще бъде в сърцата и умовете с емблематичните за нея кадри с майка Тереза, с болни, бездомни и инвалиди, сама пред символа на любовта Тадж Махал в Индия или насред поле с противопехотни мини в Ангола, за чието премахване активно се бори.

Дните след смъртта на Даяна разклащат устоите на британската монархия. Мнозина осъждат първоначалната липса на реакция от страна на кралица Елизабет Втора. Други обвиняват Чарлз. Днес обаче, с все по-активната роля на младите принцове Уилям и Хари, образът на британското кралско семейство става все по-положителен.

Лейди Даяна никога не среща съпругата на сина си Уилям. Но херцогинята на Кеймбридж - Кейт Мидълтън успя да плени не само сърцето на принца, но и на британците. Съпоставките между нея и Даяна са неизбежни и много - от благотворителната им дейност, до начина им на обличане.

Самата Кейт не крие възхищението си към стила на лейди Ди и многократно се е появявала с тоалети, сходни на тези, носени от принцесата на народа. Британците тълкуват действията на херцогинята, като начин да отдаде почит на майката на съпруга си. А това ѝ спечели не само тяхната любов, но и прозвището "следващата принцеса на народа".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зрители твърдят, че в Пловдив се изсичат здрави дървета
Зрители твърдят, че в Пловдив се изсичат здрави дървета
Как защитиха идеята си за черно-белите учебници от издателството?
Как защитиха идеята си за черно-белите учебници от издателството?