Светът си спомня за трагична годишнина - днес се навършват 18 години от атентатите в Съединените щати.

Възпоменателните церемонии започнаха в 8 и 46 минути местно време - часът, в който първият самолет, похитен от членове на терористичната мрежа Ал-Кайда, се вряза в едната от двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк.

Под съпровода на шест гайди и три барабана беше изнесен националния флаг.

Присъстващите запазиха мълчание шест пъти, за да отбележат най-тежките моменти от 11 септември 2001 година. По традиция бяха изчетени имената на всички 2983 жертви.

Минута мълчание запазиха членовете на Конгреса преди работната си сесия, както и служителите на Нюйорскката фондова борса.

Паметта на загиналите почетоха президентът Доналд Тръмп, съпругата му Мелания, и служителите в Белия дом

По-късно президентът положи венец в памет на загиналите при атаката на Пентагона.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Днес нацията ни почита и скърби за близо трите хиляди живота, които ни бяха откраднати на 11 септември 2001 г. Преди 18 години терористите удариха тази цитадела на американската сила и мощ. Но врагът скоро научи, че не може да отслаби духа на нашите хора. В тежки моменти сърцето на американския патриот става по-силно и решително!

Освен в двете кули на Световния търговски център и сградата на Пентагона, четвърти самолет се разби край Шанксвил, Пенсилвания. С камбанен звън и минута мълчание и там почетоха жертвите на терористичния акт.