НОВИНИ

Светът скърби за покойния крал на Тайланд

Тайландците в цял свят организираха масови траурни прояви в памет на починалия вчера крал на страната, който царува в Тайланд в продължение на седем десетилетия. Съболезнования по повод кончината на монарха изказаха редица водещи политически фигури, сред които австралийският премиер и генералният секретар на ООН. Още за ситуацията в Тайланд вижте в прякото включване на Георги Джартов, кор. на БНТ за Югоизточна Азия.

Георги Петров
от Георги Петров Георги Джартов
07:21, 14.10.2016 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

В столицата Банкок населението се събуди без своя владетел за първи път от 70 години. Пумипон Адулядет почина вчера на 88-годишна възраст от естествена смърт, след като здравословното му състояние се влошаваше постепенно през последните години.

Жителите на Банкок изразиха общата си мъка чрез бдения в памет на монарха и начало на обявения едногодишен траур в страната.

Яне Премсунгия, жителка на Банкок: "След новината вчера се чувствам изгубена и не знам какво да кажа. Чувствам се сякаш нож е пробол сърцето ми. Днес ще се сбогувам с него."


;

Тайландската общност в Лос Анджелис също почете паметта на починалия монарх със среднощно бдение в американския мегаполис. Министър-председателят на Австралия Малкълм Търнбул изказа съболезнования към цялото население на страната по трагичния повод.

Малкълм Търнбул, министър-председател на Австралия: "От името на австралийския народ и австралийското правителство бих искал да изкажа съболезнованията си към тайландския народ по повод смъртта на крал Пумипон, който царува в Тайланд в продължение на 70 години, по време на които населението на страната нарасна от 20 на 67 милиона и имаше изключителен икономически и социален прогрес."

Тайланд претърпя бомбени атентати и икономически затруднения в рамките на последните няколко месеца и цивилното население се опасява, че без краля конфликтът в страната между военните и популистките политически сили може да придобие нови, по-насилствени измерения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Георги Гелев: Липсата на лекари бави спешната помощ
Д-р Георги Гелев: Липсата на лекари бави спешната помощ
Сирийската криза е конфликт между Запада и Русия, заяви Асад
Сирийската криза е конфликт между Запада и Русия, заяви Асад