НОВИНИ

Светът за нападението в Нова Зеландия

Първата реакция, моменти след като светът разбра за терористичната атака в двете новозеландски джамии, беше на норвежкия министър-председател. Бързината на изявлението на Ерна Солберг никак не е случайна, предвид преживяното в Норвегия при нападенията на крайнодесния стрелец Андерш Брайвик.

светът нападението нова зеландия
bnt avatar logo
от БНТ
20:11, 15.03.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Ерна Солберг, министър-председател на Норвегия: Много е важно да не се отказваме от борбата срещу екстремизма и да предлагаме своята подкрепа и утеха на нуждаещите се в тези тежки моменти.

Президентът на Турция осъди остро ислямофобските подбуди при нападението.

Реджеп Таип Ердоган, президент на Република Турция: С тази атака, с тази ислямофобия, чиито възход целия свят наблюдава и окуражава, прехвърли всички граници и се стигна до клане. Няма съмнение за мотивите на убиеца, които е взел на прицел целия мюсюлмански етнос. Искам да призова света и най-вече Запада да предприеме незабавни мерки срещу това течение, което заплашва цялото човечество.

Сред поклонниците в атакуваните джамии е имало и шест индонезийски граждани.

Юсуф Кала, вицепрезидент на Индонезия: Информирани сме, че в джамията "Ал Нуур" е имало шестима индонезийци. Трима от тях са невредими и в добро състояние. За другите трима още нямаме информация.

Съпричастност към Нова Зеландия изрази и върховният представител за външна политика и сигурност на Европейския съюз.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурност: Разговарях с премиера на Нова Зеландия. Това е държава, която може би е най-отдалечената държава в света, но е държава, която е много близко до нас, заради ценностите и културата на новозеландския народ. Изразих на премиера нашите съболезнования и предложих нашета подкрепа в този труден момент.

Британското кралско семейство качи в Туитър изказване на кралица Елизабет Втора, която оглавява по конституция новозеландската държава. В съобщението тя изрази съчувствие към семействата на загиналите и благодари на властите, спасителните екипи и всички доброволци, които са помогнали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Владимир Чуков: Турция е ясната мишена на атентата в Нова Зеландия
Проф. Владимир Чуков: Турция е ясната мишена на атентата в Нова Зеландия
НДК е домакин на Международен образователен и кариерен форум
НДК е домакин на Международен образователен и кариерен форум