И сега към темата за възможни американски удари по сирийски цели. Москва се надява, че Западът няма да се реши на авантюра в Сирия. Според руския външен министър Сергей Лавров, химическата атака от 7 април в Дума е постановка на спецслужба на определена държава. Новият германски външен министър Маас призова към единен фронт срещу Русия. Есперти по химическо оръжие утре пристигат в Дамаск. Още от Емилия Запартова.

© БТА

Най-рано утре експерти по химическите оръжия ще пристигнат в предградието на Дамаск Дума, където на 7 април имаше предполагаема химическа атака, която рязко изостри противопоставянето между Запада - Русия.

Москва посъветва да се изчака с резултатите.

Сергей Лавров, външен министър на Русия: В Дума няма никакво потвърждение за използване на химическо оръжие, хлор или нещо друго. Имаме неопровержими данни,че това е било постановка, в която пръст имат спецслужбите на държава, която в момента се стреми да е в първите редици на русофобската кампания.

Лавров не назова държавата.Той заяви още , че се надява Западът да не се реши на авантюра в Сирия по иракски или либийски сценарии.

Анкара призовава Русия и САЩ за въздържане от действия, които ще доведат до хаос

Анкара призовава Русия и САЩ за въздържане от действия, които ще доведат до хаос

Турция призовава Русия и САЩ да се въздържат от действия, които ще доведат до още по-голям хаос в Близкия изток, е заявил днес турският премиер Бинали...

Над 13 500 сирийски бунтовници и техните семейства вече са напуснали Дума, руското военно министерство разпространи кадри от продължаващата евакуация. Швеция поиска ООН да изпрати оръжейни инспектори в Сирия. Берлин вече обяви, че няма да участва в удари срещу Сирия, но призова към единен фронт срещу Москва.

Хайко Маас, външен министър на Германия: Ще продължим с политическия натиск върху Русия и искаме да го засилим. Промяна в руското поведение е необходимо условие за решаване на сирийския конфликт.

Анкара смята да обсъди използването на базата Инджирлик за евентуална американска операция срещу Сирия с шефа на НАТО. В миналото базата е използвана за други военни операции в Близкия изток. Йенс Столтенберг пристига в Турция на 16 април. И Путин, и Тръмп са заявили в разговор с турския президент Ердоган, че засилването на напрежението не е редно. Съветът за сигурност на ООН заседава и тази вечер.