НОВИНИ

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция в чест на Бан Ки-мун

Съветът за сигурност на ООН отбеляза заслугите на Бан Ки-мун на поста генерален секретар на световната организация чрез приемане на резолюция в негова чест.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
20:27, 14.12.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света
съветът сигурност оон прие резолюция чест бан мун

Резолюцията бе приета без гласуване по-малко от ден след извънредното заседание на Съвета за Сирия, което премина в разгорещена обстановка, отбелязва агенцията.

В резолюцията с отбелязва приносът на Бан Ки-мун "в обезпечаването на световния мир, безопасност и развитие, изключителните му усилия за решаването на международните проблеми в икономическата, социалната, екологическата и културната област, както и инициативите му по удовлетворяване на хуманитарните нужди" и насърчаването на човешките права. 15-те страни от Съвета изразиха дълбока признателност" на действащия генерален секретар за привързаността му към принципите и целите, залегнали в Устава на ООН, и "развитието на приятелски отношения между държавите".

Бан Ки-мун е генерален секретар на ООН от 2007 г., като прекара на този пост два петгодишни мандата. От 1 януари тази длъжност ще се поеме от избрания през октомври бивш премиер на Португалия Антониу Гутериш.

По повод резолюцията в чест на Бан агенция Асошиейтед прес съобщава, че е получила достъп до работния й вариант. В него се говорело и за приноса на Бан в подкрепа на правата на хомосексуалните, бисексуалните и транссексуалните. По настояване на Русия обаче това изречение било махнато от финалния вариант на текста, съобщават дипломати от Съвета за сигурност, пожелали да запазят анонимност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камери в гората срещу бракониери и пожари
Камери в гората срещу бракониери и пожари
Благотворителни кампании в помощ на хората от Хитрино
Благотворителни кампании в помощ на хората от Хитрино