НОВИНИ

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради кризата с Русия и Украйна

Съветът за сигурност на ООН се събира днес на извънредно заседание заради напрежението между Русия и Украйна в Керченския проток. Руските спецчасти откриха огън срещу три украински кораба, като според Москва причината е неразрешено навлизане в техни териториални води. Киев обяви, че е жертва на непредизвикана агресия и че обмисля въвеждането на военно положение за срок от 60 дни. ЕС и НАТО призоваха за сдържаност.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал Биляна Бонева
06:00, 26.11.2018 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Спорът възниква, след като руски танкер препречва протока под новоизградения мост между Кримския и Таманския полуостров. Два украински катера и влекач правят опит да влязат в Азовско море. Руските военноморски части откриват огън и раняват няколко моряци.

Според Москва - пострадалите са трима. Според Киев - шестима. Украинският президент Петро Порошенко свика извънредно заседание на висшите ръководители от отбраната и сигурността и обяви, че ще препоръча на парламента да въведе военно положение. Според него, това е акт на непредизвикана агресия от страна на Русия.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Въвеждането на военно положение не означава обявяване на война. Украйна не планира да води битки с никого. Военното положение ще бъде обявено единствено за защита на националната ни сигурност. Целта е да се засили капацитетът ни да се отбраняваме и да можем да окажем необходимия отпор на агресията от страна на Руската федерация. Това не означава, че ще се откажем от дипломатическите начини за справяне със ситуацията. Ще продължим и да спазваме Минското споразумение.

Предложението е военното положение да е в сила за 60 дни. С въвеждането му ще бъдат ограничени гражданските свободи, а държавните институции ще получат по-големи правомощия.

Около 150 души протестираха пред сградата на руското посолство в Киев. Част от тях оставиха бели хартиени корабчета по оградата. Други, обаче, хвърляха факли по сградата и се наложи намесата на полицията.

Украинските кораби вече се намират на пристанището в Керч. Русия образува наказателно производство за незаконно преминаване на държавната й граница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трус с магнитуд 6,3 по Рихтер разлюля Иран
Трус с магнитуд 6,3 по Рихтер разлюля Иран
ЕС и НАТО призовават  Русия и Украйна за намаляване на напрежението
ЕС и НАТО призовават Русия и Украйна за намаляване на напрежението