НОВИНИ

Съветът за сигурност ще гласува резолюция за разполагане на наблюдатели в Алепо

Съветът за сигурност на ООН ще гласува днес подготвената от Франция резолюция, настояваща за разполагане в сирийския град на наблюдатели, които да следят евакуацията и да гарантират защитата на гражданското население, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки дипломати.

bnt avatar logo
от БТА
07:56, 18.12.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света
съветът сигурност гласува резолюция разполагане наблюдатели алепо

Заседанието на Съвета е насрочено за 11 часа местно време (18 ч. българско).

В текста на проекторезолюцията, видян от Ройтерс, се подчертава, че евакуирането на цивилните жители трябва да бъде доброволно и до крайна дестинация по техен избор, че трябва да бъде осигурена защита на всички мирни жители, които решат да се евакуират, или бъдат принудени да го направят, както и на тези, които решат да останат в домовете си.

Не е ясно как ще гласува Русия, която е съюзник на сирийския президент Башар Асад и има право на вето. Преди да бъде разпространен текстът на проекторезолюцията, постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин беше казал, че това е "разумна инициатива" и е възможно Русия да я подкрепи.

Русия досега е налагала вето на шест резолюции на Съвета за сигурност за сирийския конфликт.

В резолюция се настоява генералният секретар на ООН Бан Ки-мун да избрати бързо в Алепо хуманитарни служители на световната организация, които вече се намират в Сирия и които да извършват "адекватен и неутрален мониторинг, пряко наблюдение и да докладват за евакуациите от обсадените части на Алепо и за защитата на цивилното население в Алепо". Настоява се и да се предвиди изпращане на допълнителен персонал на ООН, ако е необходимо, а страните в конфликта се призовават да осигурят достъп на наблюдателите.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция отлага за януари 2017 планираната близкоизточна мирна конференция
Франция отлага за януари 2017 планираната близкоизточна мирна конференция
Полският премиер нарече протеста на опозицията в парламента скандален
Полският премиер нарече протеста на опозицията в парламента "скандален"