Пътниците и част от екипажа на самолета, който бе принуден да кацне спешно на летището в Москва заявиха, че той е бил ударен от мълния малко преди катастрофата, съобщава Би Би Си.

Твърденията за удара от мълнията дойдоха от оцелели очевидци, които разказаха как са избягали от самолета малко преди той да избухне в пламъци, след като се е приземил на летище Шереметиево в неделя.

41 от 73 пътници и пет човека от екипажа загинаха.

Разследващите все още не са дали официален коментар на твърденията, че самолетът е бил ударен от мълния.

Съвременните самолети са направени, така че да издържат на удари от мълнии, но от превозвача съобщават, че машината се е връщала на летището по „технически причини”.

Въпреки това пътниците казват, че самолетът е бил ударен от мълния малко след като е излетял. Част от екипажа също казва, че изглежда мълнията е виновна за загубата на комуникацията с въздушния контрол.

"Сухой Суперджет-100“ бе принуден да извърши аварийно кацане в неделя на летище „Шереметиево“ в Москва, поради техническа повреда.

Екипажът се е опитал да направи два опита за кацане, като при втория, самолетът е избухнал в пламъци, след като се е ударил в пистата. Сред загинали има и две деца.

Много пътници и членове на екипажа са получили тежки изгаряния и са вдишали газ, според руското Министерство на здравеопазването, като най-малко 9 са приети в болница в критично или умерено тежко състояние. Полет SU1492 е пътувал от Москва до Мурманск.

Откриха черните кутии на подпалилия се в Москва самолет

Откриха черните кутии на подпалилия се в Москва самолет

Трагичен инцидент на московското летище "Шереметиево". 41 души загинаха при аварийно кацане на пътнически самолет. Полет СУ 14-92 на руския "Аерофлот"...