Индустриалните свиневъди призоваха да се обяви бедствено положение у нас заради разпространението на Африканската чума по свинете.

Подкрепени от представители на месодобива, месопреработката и зърнопроизводителите, те поискаха още по-строги мерки за спирането на заразата, която е на път да нанесе огромни икономически загуби на страната.

В момента 30% от индустриалното свиневъдство у нас вече го няма, което означава, че 450 хиляди животни няма да излязат на пазара.

Застрашен е износът на месо за външните пазари, както и износът на зърно.

Румен Караманов, свиневъд: Определяме мерките на правителството като изключително важни за нас и тези мерки могат да свършат работа. Затова апелираме към бедствено положение за страната, за да може всички да се подчиняват на едни и същи мерки.
Цветан Илиев, Асоциация на индустриалните свиневъди: Искам да се обърна към стопаните, които разнасят прасета из цялата страна и ги крият от ветеринарите. Може да ги скриете от органите на БАБХ, но няма как да ги скриете от чумата.
Стопани от Пазарджишко категорично отказват да убият прасетата си

Стопани от Пазарджишко категорично отказват да убият прасетата си

Стопани от Пазарджишко излизат на протест, несъгласни с решението доброволно да ликвидират прасетата си, отглеждани в личните стопанства. Тече подписк...

Напрежение и сред стопаните на прасета в Пловдивско

Напрежение и сред стопаните на прасета в Пловдивско

От понеделник служителите на Агенцията по безопасност на храните в Пловдив започват проверки в личните стопанства на хората в областта. Целта е да се...