Представители на най-големите свинекомплекси в страната настояват държавата да вземе спешни мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете. Те са притеснени, че последното огнище на заразата в румънския окръг Тулча е само на 200 км от русенските свинеферми и ако болестта проникне у нас, ще бъдат унищожени до 100 000 животни.

30% от българското свинепроизводството е в Русенска област. От бранша са притеснени, че африканската чума, за която няма ваксина, едва ли ще подмине страната ни, а загубите за сектора ще бъдат огромни.

Д-р Христо Стойков, ветеринарен лекар в свинекомплекса в с. Бръшлен: Заболяването не е опасно за хората, то е икономическо заболяване. Като влезе унищожава цялото свиневъдство, а то в България е сериозен сектор, който генерира сериозен БВП.

Въпреки че от два месеца свинекомплексите в региона са със затегнати мерки за биосигурност, производителите настояват за по-строг контрол на превозните средства, които влизат у нас.

Д-р Миленка Димитрова, управител на свинекомплекс Голямо Враново: Всички превозни средства, идващи от Румъния, да бъдат проверявани за пренос на месни продукти и да не бъдат допускани на българска територия.
Въвеждат екшън план за превенция срещу Африканската чума по свинете

Въвеждат екшън план за превенция срещу Африканската чума по свинете

Министерството на земеделието подготвя екшън план за превенция на Африканската чума по свинете, след като в румънския окръг Тулча бяха открити 4 огнищ...

За да се ограничи заразата, свиневъдите настояват да се разреши на ловците да намалят популацията на диви свине. Областната дирекция за безопасност на храните в Русе е в повишена епизоотична готовност, заяви директорът й д-р Георги Дяков. А ветеринари проверяват дали свинекомплексите спазват мерките за биосигурност.

Д-р Георги Дяков, директор на Областна агенция по безопасност на храните – Русе: Обектите трябва да са оградени, да се извършва дезинфекция на транспортните средства, на всички посетители, да не се внася храна отвън.

Оказва се, че при изследване на малотрайни колбаси в съседна Румъния, три от четири проби са отчели наличие на вируса, въпреки термичната обработка.