НОВИНИ

​Свиневъди от Русе искат безопасен коридор за търговия и превоз на храни

Свиневъди от Русе искат безопасен коридор за търговия и превоз на храни при евентуално обявяване на карантина в региона заради африканската чума по свинете. Засега в областта няма открити огнища, но от другата страна на Дунав, близо до румънския град Гюргево, вече има заразени животни. Собственици на свинекомплекси в областта, в които се отглеждат над 100 хиляди прасета, са притеснени какви ограничителни мерки може да предприеме държавата.

bnt avatar logo
от БНТ
19:29, 08.09.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Вихрен Димитров ръководи един от големите свинекомплекси в Русенско. Мерките, които са предприети там, са съобразени с всички санитарни изисквания. Извършва се пълна дезинфекция на влизащите хора и превозни средства. Ако обаче заразата се появи в региона и се обяви 10-километрова карантинна зона, животните може да се окажат без храна.

Вихрен Димитров - изп. директор на свинекомплекс: Това означава за 90 дена да не влизат и излизат животни. Нито ще могат да се хранят, нито да се продават, което е икономическа смърт.

Затова Димитров предлага да бъде осигурен коридор за търгуване и превоз на храни. За да се избегне разпространението на заразата, собствениците на големите свинекомплекси са готови да заплатят на частните стопани, за да заколят животните си.

Вихрен Димитров - изп. директор на свинекомплекс: Кметовете ходят и обясняват на хората. Това е начинът ние да си решим проблема, да не чакаме някой друг да го реши.

Методий Станев е от село Голямо Враново и отглежда прасета от 10 години. Знае за препоръките да заколи животните.

Методий Станев: Щом се налага, ще ги колим, какво да правим, няма как. Щом е наближила чумата до нас... Но да не стане пък, че сме ги заклали, а чумата не е дошла.

Асоциации на свиневъдите обсъждат мерки в защита на бранша и ще излязат с конкретни предложения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел за референдума в Македония: Исторически възможности не изникват всеки ден
Меркел за референдума в Македония: Исторически възможности не изникват всеки ден
​18 души са ранени след катастрофата между микробус и ТИР на пътя Разград-Попово
​18 души са ранени след катастрофата между микробус и ТИР на пътя Разград-Попово