Стопани от района на Първомай отново се събраха на протест срещу заповедта за масово унишожаване на домашните прасета. Там пристигна и омбудсманът Мая Манолова.

Вижте повече в прякото включване на Димитър Димитров.

Първомай

След дискусия с омбудсмана Мая Манолова, стопаните решиха да не блокират главния път, а да използват времето, за да обобщят своите искания.

Протестиращите посрещнаха Манолова с аплодисменти, а тя заяви, че няма да допусне хората да бъдат разделяни на малки и големи животновъди, на регистрирани и не, и обеща, че ще направи всичко възможно стопаните да бъдат обезщетени по пазарни цени.

- Какво обезщетение, ние не искаме обезщетение. Искаме да излезе едно болно прасе в Първомай. Да докажат, че наистина има чума и ние ще си ги изтрепем сами. Това ни е искането, това са здрави прасета, те не се трепат.
- Ние гледаме животните, защото искаме да ядем чиста храна. Нямаме интерес да вкарваме чума в домовете си и фризерите. Ние не гледаме прасета, за да продаваме и да печелим пари.
Мая Манолова, омбудсман на Република България: Всеки един случай, на всяко унищожено животно, трябва да има справедливо обезщетение по пазарни цени, на килограм тегло. Ако става дума за майка с прасенца, да се вземе в предвид животното. Не трябва да има стопанин, чието животно е унищожено и той не е обещетен справедливо, честно и на пазарни цени.
Нови протести заради крайните мерки срещу африканската чума

Нови протести заради крайните мерки срещу африканската чума

Стопани от района на Първомай се събират на пореден протест срещу заповедта за масово унищожаване на домашните свине. В израз на гражданско неподчинен...