Екипи на ВиК продължават да работят по отстраняването на аварията на основния водопровод в Свищов. Вчера сериозна авария остави за часове 25 000 души без вода. Според ръководството на общината опасността от водна криза остава и проблемът може да се реши само след сериозна намеса на държавата.

Свищов

Свищов се размина със сериозна водна криза, тъй като ситуацията беше овладяна и беше пусната вода по стар водопровод.

Генчо Генчев - кмет на Община Свищов: Ако гръмне сериозно магистралният метален стар водопровод, ние няма откъде да подадем повече вода.

Преди 10 години в Община Свищов е изграден нов водопровод за 4 млн. лв. Той обаче е негоден, защото аварира непрекъснато и дори не може да бъде въведен в експлоатация. Затова сега от общината настояват за нови 3 млн. лв от държавата, с които съоръжението да бъде подменено.

Генчо Генчев - кмет на Община Свищов: Ние към този момент не можем по никакъв начин да използваме този водопровод, защото той е силно компрометиран, той е с над 70 аварии, всеки опит да го пуснем в експлоатация регистрира сериозна авария. Въпросът е поставен пред Министерски съвет и миналата година ни е гарантирано, че ще ни бъдат предоставени публични средства.

Ситуацията изключително много тревожи жителите на крайдунавския град.

Петя Велчева, жител на Свищов: Пак питам, кой носи отговорност, ние плащаме все по-скъпа вода и я ползваме все по-рядко и е все по-лоша.
Алексей Велчев, жител на Свищов: Ако пет туби решават въпроса в едно домакинство за пиене и за всички нужди...

В момента новият, но негоден водопровод, е обект на проверка от Специализираната прокуратура за безстопанственост при изграждането му.

Водата в Свищов вече е годна за пиене

Водата в Свищов вече е годна за пиене

Питейната вода в Свищов вече е бистра и годна за пиене, съобщи кметът Генчо Генчев. Градът и селата Вардим и Царевец се водоснабдяват по стария водопр...