НОВИНИ

Свлачищата в Кирково прекъснаха пътищата за две села

Проливните валежи в област Кърджали активизираха свлачища, придошлите реки отнесоха пътища, заляха земеделски земи и помпени станции, много къщи са с наводнени приземни етажи. Срутени скали прекъснаха железопътната линия Кърджали - Димитровград. Най-тежка е ситуацията в община Кирково, където само за 20 часа се изляха над 240 литра на квадратен метър.

bnt avatar logo
от Красимир Ангелов
21:55, 17.01.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Свлачищата в Кирково прекъснаха пътищата за две села и няколко махали. Всички вече са разчистени, но децата утре няма да могат да отидат на училище. Придошла река е отнесла моста за село Люляк.Там откъснати от света са 5 семейства, те обаче имат достатъчно вода и храна, за да издържат докато пътят до тях бъде възстановен. В село Чакаларово пороят подкопа единственият път. В близо триметровият ров е паднала лека кола,за щастие жертви няма. Свлачище затрупа три къщи,хората се организираха сами и помагат на пострадалите:

В селото се срути стена на стара къща, в която живее самотна 75 годишна жена. Тя вече е приютена при свои роднини. В село Орлица се е активизирало старо свлачище с фронт над 200 метра.То заплашва да затрупа седем къщи, едната от тях вече е необитаема.

Енисей Шукеров: През нощта от един часа насам започна да потъва. Да пропуква. И досега - виждате какво стана.
- Как спахте? - Не сме спали. Не сме спали цяла вечер.

Петимата души, които живеят в пострадалата къща, отказват да я напуснат, въпреки че са им предложени общински жилища.

Расим Алиев: Къде да идем?! Имаме животни, не можем да напуснем къщата. Няма да ни затрупа. Няма да ни затрупа.

Кметът на община Кирково лично е разговарял с потърпевшите и предупреди, че ако се наложи, ще повика полиция.

Шинаси Сюлейман, кмет на Община Кирково: Ще се опитам да проведа още един разговор, ако трябва, принудително ще бъдат изнесени. Не можем да поемем този риск да бъдат и тази вечер в къщата.

Всички реки в област Кърджали са достигнали критични нива. Река Върбица прелива, наводнени са много помпени станции, но засега проблеми с водоснабдяването на населението няма. Екипи на пожарната са отводнили над 30 наводнени къщи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взрив отекна на територията на посолството на Италия в Кабул
Взрив отекна на територията на посолството на Италия в Кабул
Зимна обстановка в Павлово
Зимна обстановка в Павлово