Активното от години свлачище в района на спирка "Кипарис" застрашава пътя Варна - Кранево. Оттам през лятото минава основният трафик от Северна България и Румъния към Южното Черноморие. За да се забавят свлачищните процеси, водоподаването в района е спряно.

И тази година пари за укрепване на свлачището в района на спирка "Кипарис" няма да има. Държавата обаче е отпуснала 2 милиона лева за отводняване на терена, което ще забави придвижването на земните маси към морето.

Стоян Пасев, областен управител на Варненска област: Дано след отводняването и след спирането на водоподаването да постигнем своите цели, но това не е решаване кардинално на проблема. Знаете, че ако не решим проблема брегоукрепване, няма да дойде инвеститор, който да налее някакъв вид капитали в тези зони.

Според специалистите, ако свлачището не бъде овладяно, след години има реална опасност пътят да бъде затворен.

Стоян Пасев, областен управител на Варненска област: През летния сезон е много голяма динамиката между Златни пясъци и Албена. Говорим за автобуси през 10 минути, което ще създаде допълнителни пречки, знаете, че там буквално на 6 метра от асфалта е пукнатината на свлачището.

За да се намалят вибрациите по проблемния участък, тежкотоварните коли са отклонени по обходен маршрут през село Осеново. Той е отбелязан и като основен път в навигационните карти в интернет. Въведено е и ограничение на скоростта.