НОВИНИ

Свлачище застрашава пътя Варна-Кранево

Активното от години свлачище в района на спирка "Кипарис" застрашава пътя Варна - Кранево. Оттам през лятото минава основният трафик от Северна България и Румъния към Южното Черноморие. За да се забавят свлачищните процеси, водоподаването в района е спряно.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
18:22, 15.04.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

И тази година пари за укрепване на свлачището в района на спирка "Кипарис" няма да има. Държавата обаче е отпуснала 2 милиона лева за отводняване на терена, което ще забави придвижването на земните маси към морето.

Стоян Пасев, областен управител на Варненска област: Дано след отводняването и след спирането на водоподаването да постигнем своите цели, но това не е решаване кардинално на проблема. Знаете, че ако не решим проблема брегоукрепване, няма да дойде инвеститор, който да налее някакъв вид капитали в тези зони.

Според специалистите, ако свлачището не бъде овладяно, след години има реална опасност пътят да бъде затворен.

Стоян Пасев, областен управител на Варненска област: През летния сезон е много голяма динамиката между Златни пясъци и Албена. Говорим за автобуси през 10 минути, което ще създаде допълнителни пречки, знаете, че там буквално на 6 метра от асфалта е пукнатината на свлачището.

За да се намалят вибрациите по проблемния участък, тежкотоварните коли са отклонени по обходен маршрут през село Осеново. Той е отбелязан и като основен път в навигационните карти в интернет. Въведено е и ограничение на скоростта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна финалният сезон от сагата Игра на тронове
Започна финалният сезон от сагата "Игра на тронове"
Спецсъдът осъди Иванчева на 20 години затвор
Спецсъдът осъди Иванчева на 20 години затвор