НОВИНИ

Съвместната комисия между България и Северна Македония няма напредък

Няма напредък в работата на съвместната комисия между България и Северна Македония по спорните исторически въпроси. Представителите на Скопие са поискали работата да прекъсне за половин година. Съпредседателят от българска страна - проф. Ангел Димитров, обяви, че нещата се пренасят на политическо ниво и подчерта, че колегите му от Северна Македония са се отдръпнали дори от малкото постигнато до момента - че цар Самуил е български владетел.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:09, 29.11.2019
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Съпредседателят на комисията от българската страна проф. Ангел Димитров изрази притеснението си, че напрежението в работата от последните месеци не стихва. Той подчерта, че колегите му от Северна Македония дори демонстрират неразбиране на смисъла на Договора за приятелство и добросъседство.

Проф. Ангел Димитров, съпредседател на съвместната комисия между България и Северна Македония: Нашите колеги практически, и то съвършено открито, отхвърлят формулировката "обща история", която е заложена дори в Договора за приятелство и добросъседство.
Почва да се поставя под съмнение това, което бяхме постигнали като решение за Цар Самуил като български владетел, като владетел на България.

Темата за Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание се оказва сериозен препъникамък в работата на комисията.

Проф. Драги Георгиев, съпредседател на съвместната комисия между България и Северна Македония: Днес дискутирахме за Гоце Делчев. Около Гоце Делчев повторно имаме различни, нали, някои видувания. И тук не се направи никакъв напредок.
Въпрос на Иво Никодимов: Какви са Вашите претенции по отношение на Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание?
Проф. Драги Георгиев: Претенциите са да се найде решение. Абсолутно ние сме да се найде решение и де се чествува заедно. Я немам никаква дилема около това. Защо да не го чевствуваме заедно Гоце Делчев кога вече политичарите го правят.

Според професор Георгиев имало промяна в позицията на България за европейската перспектива на Северна Македония и това той посочва като причина за поредната антибългарска кампания от близките дни.

Проф. Драги Георгиев: България като държава не е докрай искрена в однос на Република Македония.
Въпрос на Иво Никодимов: В Скопие има ли разбиране, че пътят към Европа минава през София?
Проф. Драги Георгиев: Политическо прашене. Не можем да ви кажем. То на министъра за наборежни работи. Мое лично мислене: София требва да биде най-големиют союзник, най-големиот приятел на Скопие.

Според проф. Ангел Димитров българските представители в Комисията са положили усилия за намиране на общоприемливи решения, но колегите им от Северна Македония имат претенции само към нас и не приемат никакви искания към тях.

Проф. Ангел Димитров: Това, разбира се, вече е извън нашите възможности. Ние направихме каквото можехме. И за това сега нещата се пренасят на политическо ниво.

България е предложила Комисията да се събере отново през декември, представителите на Скопие са поискали работата да спре до май следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Би Би Си излъчва продължение на филма за Могилино, МТСП излезе с позиция
Би Би Си излъчва продължение на филма за Могилино, МТСП излезе с позиция
Социалният министър подаде оставка след искане на премиера Бойко Борисов
Социалният министър подаде оставка след искане на премиера Бойко Борисов