НОВИНИ

Свободна размяна на семена на фермерския пазар във Варна

За втори път на варненския фермерски пазар се проведе свободна размяна на семена. Целта е да се запази видовото разнообразие от български сортове плодове и зеленчуци, които са адаптирани към местните климатични условия и устойчиви на местните болести.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Вилиана Иванова
21:00, 20.02.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Снежана Караянчева и съпругът ѝ имат ферма край Варна от няколко години. Продукцията им вече е търсена, успешно търгуват с билки, билкови извлеци, плодове и сладка - собствено производство. Участват в размяната на семена за втори път. За инициативата, която се разпространява бързо из цялата страна, научили на пазара в град Елин Пелин.

Снежана Караянчева
“Там ни запалиха, там си взехме стари български семена. Гледаме ги в нашата ферма в село Здравец. Там си отглеждаме семената, и си работим вече само с чисти семена, нехибридни.”
Ангел Русев
“Стига сме сели тези генномодифицирани, които ги внасят от Холандия , от Германия и откъде ли не. Същевременно те не издържат, те са слаби, трябва да се торят, да се пръскат. Докато старите български сортове са издържливи и това е привилегията.”

Освен фермери, които предлагат продукция на пазара, във Варна има много хора, които сами отглеждат храната си.

Добринка Христова
“Пробвали сме това, което се продава от новите сортове, но не се получи, и ни се иска да се върнем към старите. Специално доматите много ми липсват.”

Ако размяната на семена продължи да се разраства с такъв успех, скоро българската земеделска продукция отново ще се утвърди на международния пазар с уникалните си вкусови качества, убедени са фермерите.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финландия въвежда универсален базов доход
Финландия въвежда универсален базов доход
Италианските власти заловиха 10 тона албанска марихуана
Италианските власти заловиха 10 тона албанска марихуана