НОВИНИ

София - европейска сцена на съвременния танц

Тази година София е домакин на международния фестивал на най-голямата европейска платформа за съвременен танц и пърформанс. До 25-ти март можете да се насладите на 20 спектакъла, представяни в Младежкия театър, Руския културно- информационен център и пространството "Театро".

bnt avatar logo
от Ангелина Грозева
10:02, 24.03.2018
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Съвременният танц променя времето и излиза извън пространството: той е този, който напомня за театъра и пантомимата.

Андреа Констанцо Мартини- хореограф: "История за движението, история за характери и сблъсъка между тях, такъв трябва да бъде един танцьор на сцената, когато трябва да сподели танца с някого и да държи тялото в центъра на въпросите в изкуството."

Андреа Мартини е вдъхновен от движенията на Лейди Гага. Пристига в България, за да открие фестивала и да изрази себе си в танца.

Андреа Констанцо Мартини- хореограф : "Историята на танца е нещо случайно. Намеренията ми като хореограф са да не разказвам историите, които се пресъздават, а те да се случват в процеса на работа."

Процесът на работа е дълъг. За да се предаде емоцията, която хореографът е закодирал във всяко движение.

Атанас Маев- продуцент на фестивала за България: "Да поднесе посланието към публиката по такъв начин, какъвто го вижда, без да се съобразява с правила и норми и да създаде диалог с публиката, с критиката или със себе си."
Живко Желязков- хореограф: "Чрез съвременния танц артистите изразяват свободно своята гледна точка и отправят големи провокации към зрителя, за да получат обратна връзка."

Българската сцена се превръща в световен център на танца с 20 спектакъла в рамките на 3 дни. За първи път един от тях е дело на български хореограф. Живко Желязков подготвя изпълнението 4 месеца и представя дует между мъж и жена, които разказват за любовта.

Живко Желязков- хореограф : "Любовта, но не като розово пътуване, любовта, когато тя е проблем, когато те поставя пред дилeма или да преминеш към самотрансформация, или да унищожиш отсрещната страна, когато тя те заплашва."

Съвременният танц остава в света на културата като изкуството на свободния човек. Ако искате и вие да бъдете част от него, можете да го направите до 25-ти март в Младежкия театър, Руския културно- информационен център и пространството "Театро".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британските разследващи влязоха в офисите на Кеймбридж Аналитика в Лондон
Британските разследващи влязоха в офисите на "Кеймбридж Аналитика" в Лондон
Откриват новия рафтинг сезон в Кресненското дефиле
Откриват новия рафтинг сезон в Кресненското дефиле