Съвременните генни технологии могат да помогнат за раждането на ново поколение с по-малък риск от развитието на онкологични заболявания. Според учените и в момента е напълно възможно да се прецени рискът от развитието на някои онкоболести и тези гени да бъдат избегнати чрез инвитро технологиите. С поглед към близкото бъдеще, последните тенденции срещу онкологичните заболявания, отбелязваме днес международния ден за борба с рака.

Всеки ден носи нови и нови познания за рака. Съвсем буквално. Може и да е многолик, но пък хиляди учени по света не го изпускат от поглед и в най-фините му, молекулни механизми. И генетиката днес може дори да хване болестта преди да се е развила. И с огромна доза сигурност може да предвиди бъдещо развитие на рак на гърдата, на яйчниците, дебелото черно, простата и стомаха.

проф. Алексей Савов, началник на Национална генетична лаборатория, Болница „Майчин Дом": По популярните действително са сложнички имат поне 26 отделни гена, които заедно и поотделно и в различна степен са свързани с подобни рискове. Този тип изследвания пак повтарям отново са възможни да се извършват в България, но да кажем употребата им приложението им е все още на много ниско ниво.

Наследствената зависимост от определени мутации е доказана при изследването на милиони жени и мъже в света. Носителството на някои гени носят 90 процента риск от развитие на рак. Заради този риск преди години Анжелина Джоли реши дори да махне яйчниците и гърдите си. Но вече дори не става въпрос да разбереш рисковете са себе си. Изследването за носителство вече е въпрос на грижа за бъдещото поколение.

Откриха фермент, който работи за развитието на рака

Откриха фермент, който работи за развитието на рака

Учени от Копенхагенския университет свързват развитието на онкологичните заболявания с присъствието в тъканите на дебелото черво на фермента GalNAc-T6...

проф. Алексей Савов: Ако една двойка знае, че носят високорисков ген те биха могли да избегнат препредаването му в поколение като се получат ембриони за асистирана репродукция и да се подберат, преди да се върнат за износване само тези ембриони, които не носят високо рисковия ген.

И е напълно възможно това да се случи в България. Друг е въпросът, че гените не се изследват дори за профилактика. Дори когато е ясно че има фамилна обремененост в определени случаи на рак. Така че голямата тежест продължава да носят медикаментите. И непрекъснато се появяват все нови и нови. Някои локализации вече имат дори 10 линия на химиотерапия. Имуноонкотерапията пък даде шанс на нелечимите до сега.

Откриха ​"Център за пациента" в столичната специализирана болница по онкология

Откриха ​"Център за пациента" в столичната специализирана болница по онкология

"Център за пациента" беше открит в столичната специализирана болница по онкология. В него онкоболните и близките им могат да получат безплатна емоцион...

проф. д-р Асен Дудов: Национален консултант по медицинска онкология - Стимулират имунитета, който разпознава туморите в определени органи да кажем някои тумори на кожата тъй като те тръгнаха от лечението на този вид тумори от меланомите в последствие се оказаха че имат много добро действие, при туморите - при някои от туморите на бъбрека на пикочния мехур, те разпознават туморните клетки като чужди и ги атакуват по имунен механизъм.

Всичките усилия на науката и медицината биха били напразни, ако всеки един не стане по-отговорен за здравето си. Малка част от онкологичните заболявания са наследствени. Останалите определено зависят от начина на живот и подлежат та профилактика.