НОВИНИ

Свърши се... но пак започна...

Колкото и да не ми се искаше, пак ще трябва да пиша за Македония. Налага се най-вече заради факта, че един етап от политическата криза завърши-неговият финал ще бъде на 30 декември, когато в 13 часа местно време ще се открие учредителното първо заседание на новоизбрания парламент. Така ще бъде спазен конституционният срок в срок до 20 дни от датата на провеждането на изборите, досегашният председател на Собранието да свика пратениците на първа сесия.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
11:38, 29.12.2016
Чете се за: 02:53 мин.
Истории
свърши пак започна

Все пак е добре, че депутатите ще се съберат един ден преди края на годината, когато цялата държава се готви да посрещне Нова година. Иначе щеше да изглежда, че 240-те народни избраници от пленарната зала ще тръгнат по кръчми и ресторанти, по домове или в чужбина, за да участват във веселбата с официалните си костюми от пленарната зала.Всички те вече получиха своите мандати, съставът на поредния македонски парламент е определен, предимство само с двама депутати в него има коалицията, водена от досега управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ. След прегласуването в световно неизвестното Теарце и след като нито една от партиите не подаде жалба за нарушения в изборния ден там, статуквото от 11 декември в парламента се запази- ВМРО-ДПМНЕ има 51 мандата, опозиционната коалиция начело със Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ остава с нейните 49, докато при албанците положението е такова, каквато бе на 11 декември - 10 места за ДСИ на Али Ахмети, 5 за новосъздаденото движение Беса / само за информация - Беса на албански значи дадена дума, щом някой албанец ти даде „беса”, значи, няма какво да се съмняваш, че ще я изпълни!/, 3 места за коалицията, водена от кмета на Струга Зиядин Села и 2 за ДПА на Мендух Тачи. Общо 240 места. Определените за представители на диаспората 3 допълнителни бройки така и останаха непопълнени.


Вече последваха и първите оставки. Мендух Тачи напусна лидерската позиция в ДПА, лидерът на СДСМ Зоран Заев вече не е кмет на Струмица, като смени стола на градоначалник с този на депутат, Зиядин Села от Струга също предпочете да отиде в парламента, вместо да подрежда местните неща в града на Миладинови. Не са изключени и други оставки - тъкмо Зоран Заев обеща, че ако загуби от лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски дори само с един мандат, ще напусне лидерското място на опозиционната партия. Първите сигнали за вътрешно-партийно недоволство в СДСМ вече се появиха и те са по вече познатата линия - столица - провинция, за която сме писали и друг път. Макар че Заев на 11 декември спечели повече гласове отколкото дългогодишния първи човек на СДСМ и емблематична фигура в македонския преход Бранко Цървенковски в предишните изборни цикли, активни членове на скопската партийна организация обвиняват Заев за „селския” му подход при съставянето на листите за вота, както и за „провинциалната” му предизборна кампания. Засега Заев не дава знак, че има намерение да подава оставка, но знае ли човек, старите партийни влъхви от Скопие, продукт на някогашния Съюз на югославските комунисти, му имат зъб тъкмо заради това, че той предпочете да ги остави настрана и да хвърли в битката нови лица от провинцията.

Всъщност, оставка подаде и досегашното служебно, или както в Скопие го наричат, техническо правителство. То бе избрано през януари за да подготви изборите на 24 април, но мандатът му бе продължен поради промяната на датата за вота - първо на 5 юни, а после окончателно на 11 декември. Вместо за сто дни, този кабинет, договорен преди година в резиденцията на посланика на ЕС в Скопие в квартал Пржино, работи почти цяла година. И изпълни целта си - проведе в крайна сметка избори, които определиха състава на поредния македонски парламент, от който, май, всички са недоволни, въпреки че партиите, които вкараха свои хора в него, се определиха за победители. И една знакова смяна - „служебният” вътрешен министър Оливер Спасовски, който бе от опозицията, също напусна, а на него място за първи път в историята на суверенна и независима Македония сяда етнически албанец - Агим Нухиу от Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети.

Досега Нухиу бе заместник в министерството, а сега застава начело на една институция, която по някакво неписано правило е държана настрани от албанците. Новият министър е временен, разбира се, до формирането на новия кабинет. В срок от десет дни президентът Георге Иванов трябва да връчи мандат на лидера на партията с най-много депутати в парламента, значи, Никола Груевски, който трябва в срок от 20 дни да предложи състав на новото правителство. Ако Груевски не успее да състави кабинет, който да мине в парламента, президентът ще трябва да връчи мандата на втората по големина парламентарна партия. Позната процедура от българските реалности през последните месеци.

А че нищо от драмата с македонската криза не е научено, това показва и дебатът кой да открие и ръководи първата сесия на новоизбрания парламент. По правило това трябва да бъде или досегашният спикер на събранието, или най-възрастният от членовете на парламента. Да, ама най-възрастният е православен албанец, който не знае албански. А останалите 19 депутати от албанските политически партии настояват на сесията да се говори и на втория служебен език - албанския. Жив или мъртъв, досегашният председател Трайко Веляновски трябва да е там, за да открие заседанието, иначе - о,ужас!, някакъв албанец с фамилия Мисайловски щял да чукне звънеца...

А уж изборите трябваше да приключат една фаза от македонската криза!? Както се вижда, колко я приключиха, толкова и я продължиха. Пък президентът Георге Иванов нека си говори в своето традиционно предновогодишно слово колко е важно за Македония да не бъде федерализирана или езиково разделена.

Иначе, честита Нова година на всички многобройни македонски приятели. Кризата си е ваша, вие я си я решавайте.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатен градски транспорт във Варна в Новогодишната нощ
Безплатен градски транспорт във Варна в Новогодишната нощ
​Ураганен вятър бушува в Сливенско
​Ураганен вятър бушува в Сливенско