Джихадистката група Тахрир аш Шам, свързана с бившия клон на Ал Кайда в Сирия, пое отговорността за свалянето на руския самолет Су-25 над провинция Идлиб, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Отломки от разбилата се машина
Отломки от разбилата се машина © БТА
Пилотът на сваления руски самолет в Сирия е загинал, съобщи Руското МО

Пилотът на сваления руски самолет в Сирия е загинал, съобщи Руското МО

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че над Сирия е свален руски щурмовик Су-25, а пилотът е загинал в „бой с терористи“, след като успешно е...

Тахрир аш Шам съобщи в социалните медии, като цитира командира на противовъздушната си отбрана, че неин боец е уцелил самолета с ракета, изстрелвана от рамо, по време на въздушно нападение над град Саракеб в северозападната част на Идлиб. В редиците на групировката се включва бившата група Фронт "Ан Нусра", която беше клон на Ал Каида в Сирия.

По-рано днес щурмовик Су-25 от състава на Руските ВВС беше свален над провинция Идлиб. Видеа в социалните мрежи показаха свалянето на самолета, както и ликуващи бойци около горящите отломки на самолета. На крилете му ясно се виждаше опознавателният знак на Руските ВВС - червена петолъчка. Пилотът успял да катапултира, но загинал в бой с терористите, каза Руското Министерство на отбраната. Русия и Турция, която също е активна в района, си сътрудничат, за да извлекат тялото на загиналия пилот.

От своя страна, Русия засили ракетните си удари над района, като според изявление на военното министерство, цитирано от ТАСС, при последната са загинали над 30 бойци.

Русия отвърна с ракетни удари по позиции на ан-Нусра заради убития руски пилот

Русия отвърна с ракетни удари по позиции на ан-Нусра заради убития руски пилот

Русия нанесе масиран удар с високоточно оръжие по района в Сирия, откъдето преносим зенитно-ракетен комплекс свали руски щурмовик Су-25, при което бях...