Десислава Стефанова - създателката на Лондонския български хор е носителят на годишното отличие „Българка на годината" на Държавната агенция за българите в чужбина. Наградата се дава за девети път и носи името на Света Злата Мъгленска.

София

© БТА

Всеки може да се запише в българския хор на народната певица Десислава Стефанова в Лондон. Важно е само да харесва български фолклор.

Десислава Стефанова - създател на Лондонски български хор: Това, че не разбират думите няма значение, те усещат звука, усещат вибрациите от гласа. Това да изкараш от едно гърло два гласа още нашите прабаби са го знаели и то е магията на нашия глас.

Заедно с хора Десислава е представяла българското културно наследство в световни центрове като Уестминстър Аби, Роял Албърт хол, Роял Фестивъл хол.

Петър Харалампиев - председател на Държавна агенция за българите в чужбина: Да показваме българската култура, българския дух, духовност и сред българите зад граница да разберат, че са част от България.

Съвсем скоро на певицата ѝ предстои участие в пиеса на Националния театър на Великобритания. В най-голямата зала "Оливие" тя ще изпълни българска народна песен.

© БТА