НОВИНИ

Създават фонд за опазване на културното наследство при военни конфликти

Участниците в международна конференция, представляващи близо 40 държави и частни институции, се ангажираха днес да създадат финансов фонд и мрежа от скривалища с цел опазване на културното наследство при военни конфликти, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
15:19, 03.12.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света
създават фонд опазване културното наследство военни конфликти

Двете задължения са регламентирани в Декларацията от Абу Даби, одобрена с консенсус в присъствието на френския президент Франсоа Оланд, силния човек в Обединените арабски емирства - престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ан Нахаян, и генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, отбелязва агенцията.
Започнала работа вчера, конференцията в Абу Даби бе свикана във връзка с разрушенията, извършени през последните години от джихадисти в Ирак, Сирия, Мали и Афганистан.

Международният фонд за опазване на културното наследство при въоръжени конфликти ще осигурява средства за превантивни или спешни действия в тази насока, усилия в борбата с нелегалния трафик на културни ценности и реставриране на пострадали културни обекти, се казва в документа.

Предвижда се и да бъда създадена международна мрежа от скривалища, където временно да се съхраняват културни ценности, застрашени от въоръжени конфликти или терористични действия - на територията на съответната държава, "в съседна или в краен случай в друга страна, в съответствие с международните закони по искане на съответните правителства".

Оланд сподели, че седалището на финансовия фонд ще бъде в Женева и целта е да бъдат събрани най-малко 100 милиона долара (93,7 милиона евро), 30 милиона от които се очаква да осигури Франция, допълва АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Телата на загиналите футболисти бяха върнат в Шапеко
Телата на загиналите футболисти бяха върнат в Шапеко
От 50 до 5000 лв. е глобата за незаконно отсечена елха
От 50 до 5000 лв. е глобата за незаконно отсечена елха