НОВИНИ

Създават механизъм за защита на бедните при приемане на еврото

България разполага с по-малко от една година, за да изпълни предписанията на Европейската централна банка и Eвросъюза за влизане в чакалнята на еврозоната. Това на практика означава затягане на банковата система и подготовка на икономиката и на ценовите равнища. Около това мнение се обединиха експерти на конференция на тема членството ни във валутния механизъм, считан за последна стъпка преди приемане на еврото. Кои групи от хора ще бъдат най-засегнати от въвеждането на общата валута и какви мерки ще вземе държавата вижте в репортажа на Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:10, 01.10.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Най-бедните хора са тези, които първи усещат въвеждането на еврото заради закръгляването на цените, прогнозира подуправителят на БНБ Калин Христов.

Калин Христов, подуправител на БНБ: Не самият растеж на цените, а усещането за растежа на цените, това, което го имаше в първите страни членки. Обикновено това усещане го има, тъй като по-бедните хора купуват много често евтини стоки, но те са стоките, в които закръгляващият ефект от въвеждане на еврото е най-голям.

Калин Христов препоръча задължително създаване на контролен механизъм, който да гарантира, че най-уязвимите от социална гледна точка хора няма да бъдат най-засегнати. България продължава да изостава от останалите страни членки по отношение на доходите.

Калин Христов, подуправител на БНБ: Данните излязоха преди две седмици за 2017 година, според тях сме средно 50% от ценовото равнище в Европа и 50% от дохода на глава на населението.

Поскъпването на горивата, отоплението и газа, и оттам на стоки и услуги, стана повод да се говори и за формирането на така наречената лоша инфлация. Това означава, че нарастването на цените изпреварва нарастването на доходите. Един от вариантите за справяне с този проблем е увеличаване на средствата в бюджетната сфера, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: За мен е важно, че икономическият растеж от 4% дава възможност 10% да бъдат увеличени в бюджетната сфера всички възнаграждения, и разбира се това ще даде възможност за осигуряването на необходимия финансов ресурс и за социалния пакет, който е необходим в ситуацията. Когато нарастват доходите съвсем нормално е да бъдат взаимно свързани с повишаване на цените, но по-важното е, че доходите трябва да нарастват повече отколкото инфлацията, която би могла да се образува.

Цветанов обясни, че днес в ГЕРБ е разискван държавният бюджет за догодина, който трябва да бъде приет от парламента до края на ноември. Според него най-вероятно промени от първоначалните текстове за увеличение както на бюджетните заплати, така и на социалните разходи ще се прави между двете четения в пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Веселин Живков: Искам да покажа на големите сили, че има по-малки, готови да ги победят (видео)
Веселин Живков: Искам да покажа на големите сили, че има по-малки, готови да ги победят (видео)
БСП подготвят вот на недоверие на тема здравеопазване, ГЕРБ не се притесняват
БСП подготвят вот на недоверие на тема здравеопазване, ГЕРБ не се притесняват