Последното недокоснато море ще бъде спасено. След години на дълги и тежки преговори 24 държави се договориха да създадат най-големия морски резерват в Антарктика. Подробности разказва Биляна Бонева.

Море Рос - вероятно това е най-запазената морска екосистема в света. Дом на повече от 10 хиляди вида. Там живеят пингвини, китове, различни морски птици и огромни сепии.

На среща в Австралия, Комисията за опазване на живите морски ресурси на Антарктика обяви, че резерватът Море Рос става защитена зона.

ИВЪН БЛУМ, комисия за опазване на живите морски ресурси на Антарктика
Това е голямо постижение. Ние създадохме най-голямата морска защитена зона, а това голяма крачка напред за опазване на моретата в глобален план.

Резерватът ще обхваща площ от 1 милион и 600 хиляди квадратни километра. Което означава, че ще покрие над 12 процента от Южния океан. Резерватът ще бъде защитен от риболов в продължение на 35 години.

Аржентина планира първите редовни граждански полети до Антарктида

Аржентина планира първите редовни граждански полети до Антарктида

Аржентина ще предлага от 2018 година граждански полети до Антарктида, превръщайки някогашната цел на безстрашни изследователи в туристическа дестинаци...

Озоновата дупка над Антарктида се свива

Озоновата дупка над Антарктида се свива

Озоновата дупка над Антарктида, дължаща се до голяма степен на човешка дейност, продължава да се свива, съобщиха Франс прес и Би Би Си.